Tuesday, March 26, 2013

Kaalilaatikko / Gabbage Casserole

En muista, olisinko koskaan Stroganoffia lukuun ottamatta seurannut mitään reseptiä Slow cookerilla kokatessani. Mainio vehje, joka on kokille armollinen. Hidas kypsennys mahdollistaa helpoimman mahdollisen ruoan valmistuksen. Malttamattomuutta ei tosin palkita!

Varmaan jollain Martalla on "se oikea" resepti tähänkin, mutta hyvä siitä tulee säveltämälläkin.

Kaalilaatikkoa ja puolukkaa.
Gabbage Casserole with lingonberries.
1 iso keräkaali
1 sipuli
700 g naudan paistijauhelihaa
1,5 dl kaura-riisisekoitusta (tai puuroriisiä)
2-3 tl meiramia
suolaa
1 lihaliemikuutioa
1 l vettä
muutama kuutio voita (tai pekonia tai muuta läskiä)
n. ½ dl siirappia
 1. Suikaloi sipuli ja kaali, mutta jätä kannan kovin keskikohta pois.
 2. Ruskista liha. Mausta suolalla.
 3. Sekoita kaalit, sipulit, riisi ja jauheliha ja kaada slow cookeriin (tai isoon kannelliseen uunivuokaan). Kaada päälle vesi ja murenna lihaliemikuutio. Laita päälle muutama voinokare ja pursota pinnalle siirappia.
 4. Laita slow cooker täysille (2/2) ja pöhisytä n. 5-6 tuntia. Vaihtoehtoisesti laita uuniin matalalle lämmölle useammaksi tunniksi.
 5. Tarjoile puolukoiden kera.

Gabbage Casserole is an old and traditional Finnish (comfort) food. It's very easy to make, but it takes some time. The easiest way is to use a slow cooker but you can use a regular oven as well. There are some variations in the way this dish is prepared and what ingredients are used, but basically gabbage is the main ingredient.

1 large head cabbage
1 onion
700 g lean ground beef
1,5 dl oat and rice mix (or short-grain rice)
2-3 tsp marjoram
salt
1 beef bouillon cube
1 l water
a few cubes of butter (or bacon or other fat)
about ½ dl molasses
 1. Shred the onion and cabbage. Cut the core out of the cabbage.
 2. Fry the beef. Season with salt.
 3. Stir together the cabbage, onion, rice and meat and pour in a slow cooker (or in a large oven dish with a lid). Pour on top the water and crumble the bouillon cube. Drop dollops of butter on top and run some syrup on top of the casserole.
 4. Turn the slow cooker in high (2/2) and let cook for about 5 to 6 hours. Alternatively, put in regular oven in low heat and let cook for several hours.
 5. Serve with lingonberries.

8 comments:

 1. Voi vitsi kun tuo oma mies ei olisi niin kaalikammoinen! Olen saanut hänet syömään jo broccolia ja kukkakaalia, satunnaisesti vihreää tankoparsaa mutta nämä lämpimät kaaliruoat kuten kaalilaatikko ovat haaste, jo ihan sen ominaistuoksunsa takia :) täytyy lähettää mies työmatkalle ja hajustaa asunto silloin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minusta se tuoksu on aivan ihana! :D Se on tosiaan vähän tylsää, jos toinen asukki ei pidä kaalista. Silloin ei oikein voi kaaliruokia tehdä. Seuraavaksi voisikin tehdä kääryleitä. Nam. :)

   Delete
 2. Hih. Onpa hassu yhteensattuma :). Meillä ei kaaliruokia syö muut kuin minä. Ketään en pakota :), eikä nekään sitten kommentoi ruoan hajua yms. Kaikki osapuolet on tällöin tyytyväisiä ;-)

  ReplyDelete
 3. Kaaliruuat ovat niin hyviä, mutta meilläkään niitä ei syö muut kuin minä, mikä sen parempaa kuin kaalilaatikko tai kaalikääryleet :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen siis onnekas, kun mieskin rakastaa kaalia. :)

   Delete
 4. Taidankin tehdä tuosta jääkapissa olevasta puolikkaasta kaalista tätä laatikkoa! :-) En edes muista milloin oon viimeks syönyt kaalilaatikkoa, mutta täytyy varmaan nyt kokkailla sitä kun kerran noin paljon kaalia jäi yli muista kokkailuista :-)

  ReplyDelete

Tha :)