Sunday, March 16, 2014

Vuoden ikäiset Key Lime -puut

On kulunut vuosi siitä, kun sain innostuksen kaupunkiviljelyyn ja kylvin ensimmäiset siemenet. Aloitin harrastuksen varovaisesti muutamalla eri yrtillä ja Key Lime -puilla (Meksikonlimetti).

Vuoden ikäisiä Key Lime -puita.

Ensimmäinen vuosi on ollut opettavainen monella tapaa. En ole vielä lähellekään viherpeukalo, mutta uskoisin kehittyneeni vuodessa hieman. Kesti hetki ennen kuin esimerkiksi opin kastelemaan chilejä oikein. Ne kun tappaa helposti liikakastelulla. Kaiken lisäksi eri chililajikkeet ovat usein täysin erilaisia mitä tulee lannoituksen, kastelun, juuritilan, lämmön ja valon tarpeeseen!

Nyt vuoden jälkeen kasvamassa on mm. avokadoa, kahvia, toistakymmentä eri chililajiketta ja rosmariinia. Rosmariini on toki "vain" yrtti, mutta niin vaikea idätettävä/kasvatettava, että lasken sen saavutuksiin. Lisäksi tällä hetkellä on itämässä mansikkaa, tomaattia, salviaa, talvikynteliä, laakeripuuta ja teetä.

Isoimmat Key Lime -puut.

Jännä miten ruukun koko ei tunnu vaikuttavan Key Limen kasvuintoon. Ainakaan isompi juuritila ei innosta kasvamaan nopeammin. Tämän näkee hyvin yllä olevasta kuvasta.

Key Lime -puuta ei tarvitse latvoa, jotta se haaroittuisi.

Puiden kasvua on ollut hauska seurata. Kasvutapa on ollut pyrähdyksittäistä ja vahvasti haaroittuvaa. Tuntuu, että toisinaan kasvu on tyrehtynyt pitkäksi aikaa, kunnes yhtäkkiä puu innostuu tuottamaan uusia haaroja ja vaaleanvihreitä lehtiä huimalla vauhdilla. Alla lisää piirteitä, joita olen huomannut:

Puun nuoret lehdet ovat aluksi vaaleanvihreitä, kunnes muuttuvat tummanvihreiksi.

Lehti on soikea ja siipimäinen.

Lehti on vaihtelevan kurttuinen.

Lehdessä on hento sahalaita.

Oksissa on piikkejä.

6 comments:

 1. Ihanat! Minulla oli Suomessa asuessa vaikka mitä sitruspuita (siis tuon kokoisia ja vähän isompia) jotka olivat saaneet alkunta siemenistä. Ja täällä en onnistu kotioloissa saamaan niitä kasvamaan.Johtunee varmaan siitä,että Suomessa sisälämpötila on aika tasainen tänne verrattuna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hyvin olla mahdollista. Minulla nuo kasvit ovat olleet sisäkasvihuoneessa, jossa lämpötila pysyy ehkä vielä hieman tasaisempanakin. (Meillä vähän hujuttaa vanhassa kerrostalossa talvisin)

   Delete
 2. Nää siun kasvit on ihania. Tuoksuuko nuo lehdet sellaselta limemäiseltä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti. :) Ei ne kyllä tuoksu oikein miltään. Ehkä jos niitä kiehauttaisi, mutta ei hieromalla sormien välissä ainakaan.

   Delete
 3. Hmm, taisin sekottaa.. olikohan se kaffir lime tai vastaava, jonka lehtiä myydään mausteeksi? No silti, nää on hienoja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan aiheellinen kysymys silti. Et ole eka joka sitä on kysynyt, :)

   Delete

Tha :)