Tuesday, November 4, 2014

Chilin polte ei ole siemenissä (ja Chilitahna)

Mikä on näkymätöntä ja aivastuttaa 5 m:n päähän?
- Kuivattu ja morttelissa jauhettu Moruga Scorpion!

En itse sitä heti huomannut, mutta näin kuulin olohuoneesta, kun olin hakannut kuivattuna chilejä keittiössä. Hieno polttava pölyhän lentelee helposti joka paikkaan ja pitkälle. Itseäni tuo ei tuolloin haitannut, mutta olen kyllä monet kerrat saanut kärsiä päätöksestä olla käyttämättä kumihanskoja vahvoja chilejä käsitellessäni. Viimeksi vajaa viikko sitten huomasin saunassa, että "vähän" naamaa ja käsiä kirvelee. Hikoilu ja lämpö ei ainakaan auta asiaa.

HOT!!! Moruga Scorpion (C. chinense)

Yksi chileihin liittyvä yleisesti faktana kerrottava legenda kuuluu, että chilin polte on siemenissä. Viimeksi uusimmasta Aasia-aiheisesta MAKU-lehdestä luin, että siemenet pitää poistaa, jos ei halua vahvaa ruokaa. Tämä on virheellinen väite ja yleensä turha ohje. Siemenissä ei ole poltetta ja tulisuus on suurinta siemenkiinnikkeissä ja chilimarjan tyvessä. (No, voi se tulisuus tietysti pienissä määrin siirtyä siemeniin niitä käsiteltäessä.) Jotkin chilit ovat kyllä sellaisia, että siemenet kannattaa poistaa, mutta muista syistä kuin tulisuuden takia. Esimerkiksi Pubescensin mustat paksut siemenet eivät ole kivoja ruoan seassa ja ne on hyvä poistaa. Yksi tällainen lajike on blogissanikin mainittu Locato.

Moruga Scorpion (C. chinense)

No mutta. Se siitä. Alla ohje hyväksi koettuun pikachilitahnaan. Säilytä jääkaapissa tai pakasta jääpalamuotissa.

Chilitahna
6-7 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
n. ½ dl auringonkukkaöljyä
1 tl katkaraputahnaa
2 tl ruokokidesokeria
tuoreita chileä maun ja kestokyvyn mukaan (itse laitoin tällä kertaa 20 g Peteneroa)
 1. Kuutioi sipulit ja valkosipulit ja kypsennä öljyssä n. 10 minuuttia.
 2. Soseuta sipulit, katkaraputahna, sokeri ja chilit ja jatka kypsentämistä pannulla kunnes seos on paksua ja hillomaista.
 3. Kaada puhtaaseen astiaan ja siirrä jäähtyneenä jääkaappiin.

4 comments:

 1. Poltetta tai ei, mutta nämä on niin kauniita!

  ReplyDelete
 2. Todella kauniit kuvat. Itsellä huonoja kokemuksia uunissa kuivattamisesta, siitä tuli pippurisumutteeseen verrattavaa katkua koko kämppä täyteen. Sen jälkeen en ole enää koittanut. Pitäisi varmaankin hankkia kunnon kuivuri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Uuni ei tosiaan ole kovin hyvä vaihtoehto tulisten chilien kuivattaminen. :) Itse kuivatan kuivurilla, kesällä auringossa ja sitten ihan sisällä talouspaperin päällä.

   Delete

Tha :)