Monday, August 20, 2012

Mansikkapiirakka marenkihipuilla / Strawberry Pie w/ Meringue Nuggets

Kirsikkakakku muuttui mansikkapiirakaksi - puhtaasti piheydestä. Hakaniemen torilla myynnissä olleet kirsikat olivat "hyvin" hinnoiteltuja. Hintaa tiedustellessamme, saimme pitkähkön sepustuksen maahantuonnista ja korkeaan hintaan vaikuttavista muista sekoista, jonka jälkeen saimme tietää, että hinta on 10 €/litra. Oli oikeassa hinnan suhteen, ostettiin siis mansikoita. Eipä siinä, tämäkin oli ensimmäinen ja varmaan viimeinen mansikkapiirakka tänä vuonna. Jo oli siis aikakin. 

Strawberry Pie with Meringue Nuggets


Marenki:
1 valkuainen
3/4 dl tomusokeria tai 0,5 dl kidesokeria

Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
1 prk vaniljarahkaa (Valio)
1 prk vispikermaa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl sitruunamehua

Päälle:
viipaloituja mansikoita
marenkihippuja

Marenki: Vaahdota valkuainen ja lisää vähitellen sokeria sekaan. Jatka vatkaamista vielä muutaman minuutin ajan, jotta sokeri sulaa valkuaisen sekaan. Kypsennä n. 100-asteisessa uunissa n. 2 h tai kunnes marengit kumisevat pohjaa koputellessa ja väri on haalean maitokahvin värinen. Sirottele kypsennetyn piirakan päälle.

Piirakka: Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää loput pohjan ainekset. Levitä taikina (voideltuun) irtopohjavuokaan, kooltaan n. 24 cm. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Lado mansikat päälle. Paista 175-asteessa n. 45 minuuttia, tai kunnes täyte ei hylly enää paljon. Anna jäähtyä ja sirottele päälle marenkihiput.
Strawberry Pie with Meringue Nuggets
I was planning on baking a cherry cake but due to the expensiveness of the cherries, the stallholder didn't make a sale with us. I think 10 € per liter is way too much! This was my first strawberry pie this year so it was about time to make one before the summer ended.

Meringue:
1 egg white
3/4 dl powder sugar or 0,5 dl caster sugar

For the crust:
100 g butter, at room temperature
1 dl caster sugar
1egg
2,5 dl flour
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar

For the filling:
1 package vanilla flavored curd
1 package whipping cream
1 egg
1 dl caster sugar
1 tsp vanilla sugar
1,5 tsp lemon juice

On top:
sliced strawberries
meringue nuggets

Meringue: Preheat oven to 100 C. Beat the egg whites, gradually adding sugar. Continue beating until sugar is dissolved and stiff peaks form. bake for about 2 h or until the meringues sound crisp when tapped underneath and are a pale coffee colour. Sprinkle on top of baked pie.

Pie: Cream the butter and sugar. Beat in the egg. Add the rest of the ingredients. Spread on (greased) 9 inch springform pan. Mix together the ingredients for the filling and pour on top of the crust. Spread the strawberry slices on top. Bake in 350 F oven for about 45 minutes or until the filling is almost set. Let cool and sprinkle meringue nuggets on top.

Strawberry Pie with Meringue Nuggets

4 comments:

  1. Mikä kaunokainen! Minä olen pitänyt kauheasti kiinni joskus kotitalouden tunnilla väitetystä faktasta, ettei mansikkaa kannattaisi uuniin laittaa. Mutta tämä kyllä todistaa, että tuollaiset aataminaikaiset väitteet voi unohtaa, hyvinhän ne näyttävät uunia sietävän.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos. :) Mansikka taitaa ollakin vähän vähemmän käytetty uunileivonnaisissa. Tein kyllä kerran mansikkamuffineja ja ne ei todellakaan onnistuneet.

      Delete
    2. Herkulliselta näyttää ja 10€ olisi kyllä itselläkin jäänyt kirsikat ostamatta.

      Delete

Tha :)