Wednesday, August 15, 2012

Suprêmes de Volaille à l'Écossaise

Vielä ehtii, vielä ehtii...Julian Childin 100-vuotissynttärit ovat siis tänään. Hänen kunniakseen on kokattu ja leivottu useissa blogeissa ja niin myös täällä! Tässä jo kolmas testattu resepti. Tällä kertaa halusin tehdä jotain suolaista ja oheinen kanaruoka kuulosti mielenkiintoiselta. Reseptin suomennos on yksinkertaistettuna "kananrintaa ja kasviksia kermassa" ja tämäkin on kirjasta Mastering the Art of French Cooking. Muokkasin reseptiä ihan vähän, enkä käyttänyt uunia.
Kumpikaan tässä perheessä ei pidä selleristä, mutta halu on kova löytää jokin valmistutapa, jolla siitä alettaisiin nauttimaan. Niinpä yritän tasaisin väliajoin totuttaa makunystyröitäni inhokkeihini (joita ei onneksi ole montaa, en ole perin nirso). Sama "pakkokeino" on toiminut itselläni jo sieniin, katkarapuihin, vichyyn, korianteriin ja ties mihin. Nyt ollaan taas lähellä onnistumista. Selleri oli itseasiassa ihan loistava maku kastikkeessa. Muutenkin maut olivat enemmän kuin osiensa summa. Vermutti oli uusi kokemus kokkailussa, mutta tosi hyvä!

Ensi kerralla luultavasti paistan rinnat erikseen pannulla. Nyt paistoin (lue keitin) fileet kastikkeessa ja lopuksi ruskistin pinnat voissa. Alkuperäisessä ohjeessa kanat kypsennetään uunissa.
Chicken Breasts with Diced Aromatic Vegetables and Cream
4 hengelle

Kasvikset:
yhteensä n. 2,5 dl kuutioituna seuraavia:
1 keskikokoinen porkkana
1-2 sellerinvartta
1 keskikokoinen sipuli (itse laitoin purjoa)

Kastike/kana:
1/2 tl sitruunamehua + 1/2 tl suolaa + iso hyppysellinen valkopippuria
1/8 tl suolaa
5 rkl voita
4 kananrintaa
0,6 dl kana- tai lihalientä
0,6 dl portviiniä, Maideiraa, kuivaa vaaleaa vermuttia
2,5 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria
sitruunanmehua
2 rkl tuoretta persiljasilppua
 1. Kypsennä kuutioituja kasviksia hitaasti n. 10 minuuttia padassa kannen alla voissa ja suolassa, kunnes ne pehmenevät, mutteivät ruskistu.
 2. Pyörittele kanat sitruunamehussa ja ripottele pinnalle suolaa ja valkopippuria.
 3. Kypsennä kanat kasvisten ja voin seassa. Ota kanat pois padasta.
 4. Kaada kanaliemi ja viini pataan ja keitä kasaan kovassa lämmössä nopeasti, kunnes seos on siirappimaista. Sekoita joukkoon kerma ja keitä taas kasaan nopeasti, kunnes seos sakenee hieman. Ota pois liedeltä ja tarkista maku. Lisää sitruunamehua tarvittaessa. Kaada kastike kananrintojen päälle, koristele persiljalla ja tarjoile heti. 
 5. Tarjoile esim. perunamuusin ja papujen kera.
Chicken Breasts with Diced Aromatic Vegetables and Cream
Oh my...This was so good, I almost felt like a Top chef so proud I was of myself! This was my third Julia Child recipe I tested. Today is her 100th birthday and in her honor, many bloggers have cooked and baked her recipes. The recipe is again from the book Mastering the Art of French Cooking. I altered the recipes just slightly and didn't use oven.

The taste of the sauce was sophisticated and full of flavour. I finally got to like celery, too!

Next time I will probably fry the breasts in a pan separately. As you can see from the photos I fried the chicken breast afterwards. In the original recipe you cook the breasts in an oven.

For 4 people

Vegetables:
The following vegetables cut into neat 1/16-inch cubed, making 2/3 to 3/4 cup in all:
1 medium carrot
1 to 2 tender celery stalks
1 medium white onion (I used leek)

Sauce/Chicken:
1/2 tsp lemon juice + 1/2 tsp salt + big pinch of salt
1/8 tsp salt
5 Tb butter
2 suprêmes (chicken breasts)
1/4 cup white or brown stock or canned beef bouillon
1/4 cup port, Madeira, or dry white vermouth
1 cup whipping cream
salt and pepper
lemon juice as needed
2 Tb fresh minced parsley
 1. Cook the diced vegetables slowly with salt and butter for about 10 minutes in the covered casserole until tender, but not browned.
 2. Rub the suprêmes with drops of lemon juice and sprinkle lightly with salt and pepper.
 3. Cook the suprêmes in the vegetables and butter. Remove them when done, leaving the vegetables in the casserole. 
 4. Pour the stock or buillon and wine into the casserole with the cooking butter and boil down quickly over high heat until liquid is syrupy. Stir in the cream and boil down again over high heat until cream has thickened slightly. Off heat, taste carefully for seasoning, and add drops of lemon juice to taste. Pour the sauce over the suprêmes, sprinkle with parsley, and serve at once.
 5. Serve with e.g. mashed potatoes and green peas.

2 comments:

 1. Ihanan monta ohjetta olet ehtinyt tehdä haasteeseen. Kannattaa olla sitkeä totuttelussa, selleri kuului aikoinaan myös omiin inhokkeihini ja nyt sitä kasvaa jo omassa kasvimaassa :D.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika hauska. :) Voi kun olisikin oma kasvimaa. Kerrostalossa kun asutaan, niin ei oikein onnistu. Toisaalta IndoorGarden on kyllä kaupunkilaiselle hyvä kompromissi!

   Delete

Tha :)