Wednesday, April 17, 2013

Venäläinen illallinen / Russian Dinner

Herkuteltiin kaveripariskunnan taas viime viikonloppuna ja tällä kertaa illallisen teemaksi valittiin Venäjä. Venäjän ruokakulttuuri ei ollut ennentään aivan kirkkaana mielessä. Siispä pienen selvityksen jälkeen päädyimme oheiseen menuun. Mielestämme oikein onnistuneet valinnat!

Menu
kylmäsavulohta
vodka-shampanjagraavattua rosepippuri-siikaa
vodka-balsamicomarinoituja punasipuleita
matjessilliä
ruisnappeja
keitteyjä munia
*
venäläisiä suolakurkkuja
smetanaa
hunajaa
 *
tataarimakkaraa
hirvisalamia
*
pelmenejä
*
borschkeittoa (kasvis)
*
blinejä
smetanaa, punasipulia, pippuria
lohen mätiä
sienisalaattia
*
kovia juustoja
hujanaa
tokajiniiviä

Pelmeneitä tuli eka kertalaiselta "hieman" isoja.
First time making Pelmenis. Could have made a bit smaller. :)

vodka-shampanjagraavattua rosepippuri-siikaa

siikaa paloina
vodkaa
shampanjaa
vaaleaa balsamicoa
merisuolaa
rosepippuria
katajanmarjoja
tilliä
  1. Murskaa merisuola & rosepippuri morttelissa. Sekoita ainekset keskenään. Siirrä jääkaappiin.
  2. Anna olla pari tuntia ja sekoita välillä.
vodka-balsamicomarinoituja punasipuleita

punasipulia viipaleina
vodkaa
punaista balsamico
  1. Sekoita ainekset keskenään ja anna marinoitua.

Pelmenit
Olin todella yllättynyt, kuinka paljon keitinveteen lisätyt mausteet antavat pelmeneille makua. Niitä ei siis kannata jättää pois!

30 isoa tai 50 pientä

Taikina:
1 dl vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 tl suolaa

Täyte:
200 g nauta-sikajauhelihaa (60/40)
1 sipuli kuutioituna
pippuria, suolaa

Keitinliemi:
8 maustepippuria
1-2 laakerinlehteä
  1. Sekoita taikinan ainekset keskenään ja vaivaa hetki. Anna levätä sillä aikaa, kun valmistat täytteen.
  2. Ruskista jauheliha, sipulit ja mausteet.
  3. Ota taikinasta sopivan kokoisia palloja ja kaulitse pyöreäksi levyksi. Täytä teelusikallisella täytettä ja taittele puolikuuksi ja edelleen "korvaksi". Nipistä kunnolla kiinni.
  4. Keitä pelmenit osissa runsaassa vedessä taikinan paksuudesta riippuen 8-10 minuuttia. Valuta, siirrä astiaan, ripottele pinnalle voita ja laita kansi päälle.
  5. Tarjoile smetanan kanssa.
Oli parasta pitkään aikaan.
The best thing in a long time.
Blinit
Todella herkullinen ohje blineihin löytyi Strömsöstä.

4 hengelle

10 g hiivaa
2 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
1 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
hieman voita
  1. Murenna hiiva maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia.
  2. Vatkaa sillä aikaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti taikinaan.
  3. Paista blinit pienessä määrässä voita lettupannulla.
  4. Tarjoile smetanan, pippurin, sipulin ja mädin kera. Kokeile myös sienisalaattia!
Borchkeitto oli seuraavana päivänä hyvää pelmenien kera.
Pelmenis went very well with Borsch the next day.
Borschkeitto
Halusimme tehdä kasvikeiton, sillä syötävää riitti muutenkin. Toimii todella hyvin seuraavan päivän brunssilla pelmenien kera.

6 hengelle

2 perunaa
1 sellerin varsi
1 vihreä paprika
1 pieni valkokaali
4 punajuurta
1 valkosipulinkynsi
1 punasipuli
loraus omenaviinietikkaa
1,5 l vettä
2 lihaliemikuutiota
1 rkl voita
mustapippuria, suolaa
tarjoiluun: persiljaa, smetanaa
  1. Raasta kaikki vihannekset ja juurekset.
  2. Siirrä kaikki ainekset kattilaan ja hauduta 3-4 tuntia.
  3. Tarjoile smetanan ja persiljasilpun kera.
Ja toki vodkaa...
And some vodka, naturally...
We had a Russian dinner with our friends last weekend. Cooking, drinking, enjoying ourselves. Nothing better!
Menu
cold-smoked salmon
vodka & champagne grav whitefish with pink pepper
vodka balsamic marinated onions
matjes herring
rye bread
boiled eggs
*
Russian pickles
smetana
honey
 *
horse sausage
moose sausage
*
pelmenis
*
borsch (vegetarian)
*
blinis
smetana, red onion, pepper
salmon roe
mushroom salad
*
hard cheeses
honey
tokaji wine

vodka & champagne grav whitefish with pink pepper 

whitefish, filleted
vodka
champagne
light balsamic vinegar
sea salt
pink peppers
juniper berries
dill
  1. Crush the pepperd and sea salt in a mortel. Mix all the ingredients together. Tranfer to the frigde.
  2. Let grav for a while and stir it up once in awhile.
vodka balsamic marinated onions

red onions lices
vodka
red balsamic vinegar
  1. Mix all the ingredients together and let marinate for a while.
Pelmenis

30 large or 50 small pelmenis

For the dough:
1 dl water
4,5 dl wheat four
1 egg
1 tsp salt

For the filling:
200 g beef & pork minced meat (60/40)
1 sonion, cubed
pepper, salt

For boiling:
8 allspice corns
1-2 bay leaves
  1. Mix the dough ingredients together and knead for a while. Let rest while you make the filling.
  2. Fry the minced meat, onions and spices.
  3. Shape small pieces of dough into balls. Roll the pieces out into circles. Place a teaspoon of the filling in the center and fold the dough over. Continue shaping into an "ear". Pinch edges firmly together.
  4. Boil a generous amount of water with allspice and bay leaves. Drop some pelmenis into the water and boil about 8-10 minutes, depending on the size of your pelmenis. Drain, tranfer into a bowl, drop dollops of butter on top and cover.
  5. Serve with smetana.
Blinis (Russian Pancakes)

For 4 persons

10 g fresh yeast
2 ½ dl lukewarm milk
1 ½ dl buckwheat flour
1 dl wheat flour
¾ dl nordic style sour cream (max 12% fat)
1 egg yolk
1 mm salt
1 egg white
some butter
  1. Crumble the yeast in a bowl. Add the flours, sour cream, egg yolk and salt. Mix the dough until smooth and let rise for at least ½ h.
  2. In the meanwhile, beat the egg white until hard peaks form. With care, mix into the batter.
  3. Cook the blinis with a small amount of butter on a pancake or blini skillet.
  4. Serve with smetana, pepper, onion and salmon roe. You may want to try mushroom salad on top, as well.
Borsch

For 6 persons

2 potatos
1 celery stalk
1 green bell pepper
1 small white cabbage
4 beetroots
1 garlic clove
1 red onion
splash of apple vinegar
1,5 l water
2 beef bouillon cubes
1 tbsp butter
black pepper, salt
to serve: parsley, smetana
  1. Grate all the veggies.
  2. Transfer all the ingredients into a saucepan and let simmer for 3 to 4 h.
  3. Serve with smetana and parsley.

5 comments:

  1. Upeita herkkuja ja ihania kuvia :) pitäisi itsekin pitää venäläinen ilta, venäläiset ruoat ovat herkullisia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos. Suosittelen lämpimästi. Aivan ihania herkkuja.

      Delete
  2. Mahtavat ruoat! Pelmeneitä pitäisi saada itsekkin aikaiseksi kokeiltua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelmenit oli loppujen lopuksi helppo tehdä, kun taikinaa vaivasi tarpeeksi.

      Delete
  3. Unohtui kirjoittaa katajanmarjat siikareseptiin!

    ReplyDelete

Tha :)