Thursday, May 9, 2013

Teehuoneen kakku / Tea House Cake

Tein aiemmin Matchalla maustettuja murokeksejä. Keksit olivat tarkoituksella lehden muotoisia, sillä aioin koristella täytekakun niillä.

Kokeilin nyt myös kakkupohjaan Matchaa ja toimi oikein hyvin! Maku ei ole hallitseva, vaikka väristä saattaa saada sen mielikuvan. Laitoin kakun väliin mansikkaa, joka on yksinään melko hallitsevan makuinen. Tein sen seuraksi kirpsakkaa sitruuna-passionhedelmätahnaa. Herkullista yhdistelmän kruunasi vielä kerma-tuorejuustotäyte.

Mehukas kakku, jossa kirpeä ja makea kohtaavat.
Juicy cake with tangy and sweet flavours.
12 pientä / 8 normaalia annosta

Kakkupohja:
3 munaa (huoneenlämpöisiä)
sokeria (0,7 x kuorettomien munien painosta)
2,5 tl matchaa
täysjyvävehnäjauhoja (0,7 x munien painosta)
  1. Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele korkeareunainen, 15 cm:n kokoinen pyöreä kakkuvuoka ja jauhota vehnäjauhoilla.
  2. Vaahdota munat ja sokeri huolellisesti. Lisää matcha hetken vatkattuasi.
  3. Siivilöi sekaan jauhot ja kääntele sekaan. Sekoita vain tarpeellinen määrä.
  4. Kaada massa vuokaan ja paista uunissa n. ½ h.
  5. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kuin otat sen pois vuoasta.
  6. Anna kakun levätä seuraavaan päivään ja leikkaa se sitten kolmeen osaa.
Teehuoneen kakku / Teahouse Cake
Täyte/murureuna:
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa (philadelphia)
tuoreita mansikoita
sitruuna-passionhedelmätahnaa
maitoa kostutukseen 
  1. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Notkista juusto ja vatkaa sekaan.
  2. Kostuta kakkupohjat maidolla. Levitä kerros tahnaa, lado päälle mansikkaviipaleita ja levitä päälle 1/3 kermatäytettä. Toista. Kääri tuorekelmuun ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti.
  3. Levitä loput kermatäytteet kakun pintaan murureunaksi.
Koristelu:
2 dl vispikermaa
ruusu muotoilusuklaasta: 115 g valkosuklaata + 0,25 dl vaaleaa siirappia
12 Matcha-murokeksiä
  1. Sulata valkosuklaa ja sekoita joukkoon siirappi. Siirrä pakastepussiin, muotoile levyksi ja siirrä jääkaappiin pariksi tunniksi. Muotoile valmiista muotoilusuklaasta koriste.
  2. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja levitä tasainen kerros kakun päälle. Pursota palluroita reunalle. Koristele kekseillä ja kukalla.
Verrattuna tummaan suklaaseen, valkosuklaan muotoilu vaatii harjoittelua, sillä se on hyvin herkkä murenemaan.
Compared to dark chocolate, white chocolate is much harder to mold as it crumbles and cracks easily.
I previusly made matcha flavored shortbread cookies. Because I was going to decorate a cake with them, I deliberately made them leaf-shaped.

Now I've also tried matcha with cake and the experiment was a success! The taste is not overwhelming at all, even though the color might suggest otherwise. I filled the cake with fresh strawberris. Strawberry is in it self quite dominant flavor, so I balanced it out with a tangy sweet lemon passion curd. The delicious combination was topped off with whipped cream and cream cheese filling.

12 small / 8 regular portions

For the cake:
3 eggs (room temp)
sugar (0,7 x of the weight of the shell-less eggs)
2,5 tsp matcha
whole wheat flour (0,7 x of the weight of the shell-less eggs)
  1. Preheat the oven to 180 degrees C (355 F). Grease and flour a 15 cm round cake tin with high edges.
  2. Beat the eggs and sugar until they light and creamy. Add the matcha after a while.
  3. Sift the flour on the batter and carefully fold in the batter. Do not overmix.
  4. Pour the batter in a cake tin and bake for abut ½ h.
  5. Let the cake cool for a while in the cake tin before tranfering on a wire rack to cool completly.
  6. Let the cake rest until the next day and then cut it into three layers.
For the filling/Crumb coat:
2 dl double cream
1 tl vanilla sugar
100 g unflavored cream cheese (philadelphia)
fresh strawberries
lemon passion curd
milk for moistening the cake layers
  1. Whip the cream and vanilla until foamy. Beat the cream cheese and beat together with the whipped cream.
  2. Moisten the cake layers with milk. Spread a layer of curd, strawberry slices and 1/3 of the cream filling on top. Repeat. Wrap in cling film and let sit in a fridge for a couple of hours.
  3. Spread the remaining filling all around the cake to form a crumb coat.
For the decoration:
2 dl double cream
modeling chocolate rose: 115 g white chocolate + 0,25 dl light syrup
12 Matcha Shortbead Cookies
  1. Carefully melt the chocolate and quickly stir in the syrup. Transfer in a freezing bag and for a disk. Let sit in a fridge for a few hours. Mold a rose out of the modeling chocolate.
  2. Whip the cream and spread a layer all around the cake. Pipe decoration as desired. Decorate with the cookies and flower.

10 comments:

  1. Todella kaunis kakku ja erittäin mielenkiintoiset makuyhdistelmät.

    ReplyDelete
  2. Kaunis kakku ja ruusu taas upea! Mielenkiintoiset myös nuo makuyhdistelmät.

    ReplyDelete
  3. Kaunis ruusu !
    Kakkusi sai hiiren myös kokeilunhaluiseksi Ü . Matcha ei ole oikein maistunut, kun olen kahvi-ihminen, mutta kakussa makeutetun sitruunan parina maistui.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos. Mukavaa, jos sait inspiraation. :)

      Delete
  4. Miten nätti kakku! Olen kokeillut matchaa pikkuleipiin mutta kerran laitoin kakkua tehdessä liikaa matchaa ja se kakku meni kyllä roskikseen ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, taisi mennä aika reilusti! :D

      Delete
  5. Hauskan näköinen kakku tuosta sisältäpäin! :)

    ReplyDelete

Tha :)