Saturday, May 25, 2013

Chilin ja vähän muunkin kasvatusta!

Kohti seikkailuja? En ole ennen tätä kevättä kasvattanut mitään siemenestä asti. Ainut viherkasvimmekin lähti kälylle tammikuussa. Kissamme olivat olleet meillä viikon, kun toinen niistä tiputti kasvin maahan. Koitin kuitenkin onneani ja idättelin maalis-huhtikuussa Singaporen kaveriltani saamia yrttejä ja key lime -puita. Itse asiassa koko kotipuutarhavillitys sai hänen lahjoittamistaan siemenistä.

Nyt puri hortonomikärpänen ja olen innostunut piipertämään chilienkin parissa! Mietin hetken, perustaisinko uuden blogin, mutta miksi ihmeessä? Ruoka + chili = mahtavuutta!

Paprikat ovat kasvaneet kivasti. Koska minulla ei ole vielä mitään kokemusta kasvien tai etenkään chilien kasvatuksesta, arvaan, että kehitys on ollut kohtalaista.

7-viikkoinen (kylvöstä) Paprika Gourmet (C. annuum)

Sain työkaveriltani Jalapenon, jonka hän oli kasvattanut ymmärtääkseni kaupan jalapenosta. Lajikkeen nimi Early on siis "koulutettu arvaus"!

Harsosääskien ja punkkien invaasion jäljiltä, tai paremminkin pelastusoperaatioden takia, kasvi on liikuttavan näköinen. Olen ymmärtänyt, että Jalapeno on erityisen herkkä punkeille ja kirvoille. Päätin ottaa kasvista pari pistoksta, jos niistä saisi jotain.

Pari pistokasta: ehkä Jalapeno Early (C. annuum)
 
Jalapenon ensimmäinen sato tässä huushollissa tuotti kaksi mietoa podia.

Idätin kaupan oranssien habanerojen siemeniä. Kuvasta näkyy, kuinka eri vaiheissa taimien kehitys on. Uskon kasvun hidastuneen toistuvista juurien sörkkimisistä ja toisaalta pienempiin taimiin on jäänyt kypärä päähän. Harsosääskien takia suojasin mullan desinfioidulla lecasoralla. Ehkä vähän hc, mutta ei kai siitä haittaakaan ole.

7-viikkoinen (kylvöstä) Habanero (C. chinense)

Viimeisimpä, vaan ei vähäisimpänä: Key Lime! Näitä pikkuisia on kasvamassa kymmenkunta. Näiden kasvun seuraaminen vaatii kärsivällisyyttä. Hedelmää puista saa odottaa kuulemma pari vuotta. Mutta sitten saakin aitoa key lime -piirakkaa. :)

Key Lime, n. 2 kk.


6 comments:

 1. Vau, hienot kasvatukset sinulla käynnissä :) meillä jännitetään ensimmäisen oikean kasvimaan tuotoksia, että tuleeko sieltä tänä vuonna mitään. Hetki pitää vielä odotella :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, kunpa meillä olisi edes parveke. Postaa kuvia sitten. :)

   Delete
 2. Tsemppiä pikku suloisille taimillesi;toivottavasti kasvavat ja antavat paljon satoa.

  ReplyDelete
 3. Key lime onkin jännä tapaus. Toivottavasti onnistut sen kanssa. Jännä seurata miten sen kanssa käy. Key lime -piirakka on tosi hyvää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tätä toivotaan! Mies on vallan hullaantunut limemehuun. Juo sitä aina litrakaupalla Aasiassa. Arvaa oliko riemulla rajaa, kun sitä löytyi Aseanic Tradingista? ;)

   Delete

Tha :)