Thursday, August 15, 2013

Habanerolla on kevättä rinnassa....viimein

Tiukka tuijotus tuotti viimein pari päivää sitten tulosta ja yhdessä habassa kukitaan viimein! Kukka on niin pieni verrattuna paprikan kukkaan, että en meinannut sitä ensin edes huomata.

Habaneron kaunis ensimmäinen kukka.

Tavalliseen tapaani kävin kurkkimassa mahdollisia muutoksia ikkunan puolelta ja siellä nuokkui orpona yksinäinen auennut nuppu. Ehkä tällä yksilöllä on vielä toivoa.

Habanerolla on kaunis kellomainen, hieman vihertävä, kukka.

Kasvattelin keväällä neljää Haban taimea. Ensimmäisessä on siis nuppuja ja yksi auennut kukka. Lisäksi kasvu ja haaroittuminen on kiihtynyt ihan eri tavalla kuin muissa kolmessa taimessa.

Kukkivassa Habanerossa on monta uutta haarautumaa

Kaksi taimista jäi piskuiseksi ja ounastelin niiden kupsahtavan pian. Toisin kävi. Kieputin saman mittaiset taimet yhteen ja ruukutin ne uudelleen. Kasvu on ollut suhteellisen hidasta, mutta tervettä. Vielä ei ole nähtävissä edes nuppuja, mutta annan chilipariskunnalle armonaikaa ainakin kevääseen.

Nyt jo hieman eri tahtia kasvavat habasisarukset

Neljäs taimi oli hoidossa lomani ajan 2,5 viikkoa, minkä aikana se oli humahtanut pitkäksi riu'uksi. En suonut sille omaa isompaa ruukkua, joten kasvu tyssäsi melko pian, eikä näin ollen haaroittumistakaan ollut tiedossa.  Päätin ottaa kasvin kärjestä pistokkaan (miksi hukata chilin monen kuukauden urakkaa, kun kasvin ikä siirtyy pistokkaaseen?). Loppu kasvi pääsi ensimmäiseksi bonchi-kokeiluksi. Vähänhän tuo on ohut, mutta eiköhän se vielä tuosta paksune.

Bonchi on siis yhtä kuin Bonsai-chili. Koitan samalla muotoilla juurista kauniin kaarevat laittamalla juurien alle ison kiven.

Bonchin pestyt juuret kiven päällä

Peittelin juuret vielä mullalla, vaikkei se olisi ehkä ollut välttämätöntä.

Habanerosta pistokkaaksi ja bonchin aluksi

No comments:

Post a Comment

Tha :)