Sunday, January 4, 2015

Chilinen marmeladi / Spicy Marmalade

Keittiön pöydällä on surullisen näköinen kasa rypistyviä hedelmiä ja mietit mitä niistä tekisit? Mahdollisuuksia on miljoona, mutta yksi vaihtoehto on tehdä marmeladia. Ei millään lailla vaikeaa, ainoastaan ehkä hieman sotkuista puuhaa.

Hävikistä herkuksi: Sitrus-omena-chilimarmeladi
Citrus Chili Marmalade


Tähän voisi käyttää varmasti mitä hedelmiä ja marjoja vain (kirsikka voisi olla hyvää!), mutta nyt hedelmäkorissa lojui kaksi mandariinia ja appelsiinia, puolikas limetti sekä yksi iso sitruuna ja punainen omena. Lisäksi käytin pakkasesta yhden pienen Fatalii-chilin (oranssi/keltainen Habanero kävisi hyvin myös). En halunnut marmeladista vahvaa, vaan chili tuo siihen vain aromia.

Hillosokerin ja vanhentuvien hedelmien hyötykäyttöä.

Resepti on hyvin yksinkertainen: nyrkkisääntönä kuorittujen hedelmien paino / 2 = hillosokerin määrä.

Chilinen marmeladi
600 g sitrushedelmiä ja omenia (kuorittuna ja valkoinen osa poistettuna, sitruunasta vain kuori ja mehu, limetista vain mehu)
300 g hillosokeria
1 pieni Fatalii-chili (tai muu hedelmäinen vahva chilimarja)
  1. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu kattilaan. Purista limen mehu kattilaan. Kuori appelsiinit ja mandariinit, poista siemenet, pilko hieman ja lisää kattilaan. Kuori ja kuutioi omena ja lisää kattilaan. Hienonna chili ja lisää kattilaan. Lisää sokeri. Surauta sauvasekoittimella, jos haluat tasaisempaa.
  2. Keitä 15 minuuttia tai kunnes seos on sopivan paksuista. Testaa laittamalla lautanen pakkaseen ja tiputa massaa kylmälle lautaselle. Jos tippa jähmettyy, marmeladi on valmis.
  3. Purkita steriloituihin lasipurkkeihin.
Chilinen marmeladi
Spicy Marmalade

On the kitchen table, there's a sad-looking pile of wrinkling fruit and you're wondering what to do with it? There're a million possibilities, but one option is to make Marmalade. Not difficult to make at all, only maybe a bit messy.

The fruits I had, were: 2 mandarines, 2 small oranges, 1 large lemon, ½ lime, 1 large red apple + 1 small Fatalii chili (yellow or orange Habanero would be ok too).

Spicy Marmalade
600 g citrus fruits and apples (peeled and white parts discarded, only the juices and zest of lemon, only the juice of lime)
300 g jam sugar (sugar with pectin)
1 small Fatalii-chili (or other fruity strong chili)
  1. Grate the lemon zest and squeeze the juice in a pot. Squeeze the lime juice in. Peel the oranges and mandarines, remove the seeds, chop and add in. Peel and dice the apple and add in. Chop the chili and add in. Finally, add the sugar. If desired, puree with a hand blender.
  2. Boil for 15 minutes or until the mixture is of desired thickness. Test by placing a plate in a freezer and drop a drop of hot mixture on the cold plate. If the drop sets, the marmalade is ready.
  3. Store in sterilized glass containers.

No comments:

Post a Comment

Tha :)