Saturday, December 8, 2012

Mantelinen piimäkakku / Almond Buttermilk Cake

Leivontafoorumilla on joulukuussa pikahasteena Maistuva kahvikakku lahjaksi. Ensimmäisenä mieleeni tuli taatelikakku. Halusin kuitenkin muokata jotain perinteistä kahvikakkua ja taatelikakkua ei vain mielestäni voi muokata pilaamatta sitä samalla. Se on yksinkertaisuudessaan niin uniikki ja hieno leivonnainen.

Seuraavaksi ajattelin, että jokin mausteinen kakku voisi olla hyvä valinta. Lopulta päädyin piimäkakkuun, joka on itsessään herkullinen maustekakku, mutta josta saa astetta erikoisemman makealla kuorrutuksella ja tiikerikakkumaisilla manteliraidoilla. Tarkoituksenani oli käyttää kuorrutuksessa maidon sijaan amarettoa, mutta unohdin ottaa sitä leivontapaikkaani mukaan!

1 keskikokoinen kahvikakku
 
Piimäkakku makealla kuorrutteella ja mantelisydämellä.
Buttermilk Coffeecake with glazing and almond heart.
Kakku:
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
1 dl sulatettua voita
3 dl piimää tai kermaviiliä

Täyte:
1 dl mantelirouhetta
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia

Kuorrute:
30 g voita
2,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl maitoa
  1. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
  2. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jäähtynyt voi ja piimä tai kermaviili. Sekoita tasaiseksi ja kaada kolmasosa taikinasta vuokaan. Ripottele päälle puolet täytteestä. Kaada kolmasosa taikinasta päälle. Ripottele loput täytteestä ja kaada loput taikinasta päälle.
  3. Paista 175-asteessa 45-60 minuuttia.
  4. Anna jäähtyä vuoassaan hetken aikaa.
  5. Tee kuorrute: sulata voi kattilassa. Kun voi on vaalean ruskeaa, ota pois liedeltä. Sekoita joukkoon sokerit. Kaada vähitellen joukkoon maitoa, kunnes seos on sopivan valuvaa. Koristele kakku.

A traditional buttermilk coffeecake with a twist. :)

1 average-sized coffeecake

For the cake:
2 dl sugar
4 dl flour
1 tsp baking soda
2 tsp clove powder
2 tsp ginger powder
2 tsp bitter orange powder
1 dl butter, melted
3 dl buttermilk

For the filling:
1 dl crushed almond
1 dl brown sugar
1 tsp cinnamon

For the glazing:
30 g butter
2,5 dl powdered sugar
1 tsp vanilla sugar
1 tbsp milk
  1. Mix the ingredients for the filling together.
  2. Grease and  fluted tube cake pan nad coat it with breadcrumbs. Mix the dry ingredients together. Add cooled butter and buttermilk. Mix and pour 1/3 of the batter in the cake pan. Sprinkle half of the filling on top. Pour 1/3 of the batter on top. Sprinkle the rest of the filling in. Pour the rest of the batter on top.
  3. Bake in preheated 175 C (350 F) degree oven for 45-60 minutes.
  4. Let cool in the pan for a while.
  5. Make the glazing: Melt the butter in a pan. When the butter is light brown remove from heat and mix in the sugars. Add milk until the glaze is smooth and this enough to drizzle. Drizzle cake with glaze. 

Nätti Arabian Myrna-lautanen.
The pretty Myrna plate from Arabia.

5 comments:

  1. Onnea haasteeseeen! Minäkin taidan osallistua, jos ja kun vaan ehdin. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Odottelenkin jo muita osallistujia mielenkiinnolla. :)

      Delete
  2. heippa, voitit marraskuun ruokahaasteen yhteydessä arvonnan. laitatko osoitetta s-postiini (maija_puhakainen@hotmail.com) niin saan paketin postiin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei!

      Laitoin osoitteen. Laitoin sen myös marraskuun puolella. Ei tainnut tulla perille. Tulikohan nyt? :)

      Delete
  3. heippa, tänään sain paketin postiin. toivottavasti löytää perille. hyvää joulua. :)

    ReplyDelete

Tha :)