Friday, September 6, 2013

Sitruunatorttu / Lemon Tart

Viime lauantai meni rapujuhlien merkeissä. Menu oli muuten suomalainen, mutta jälkkäriksi tein kirpsakan täyteläistä sitruunatorttua.
 

Rapuja...rapuja...
Crayfish...crayfish...

Rapujuhlien menu
*
vasikan etrecote
uunijuureksia
kantarellimuhennosta
*
rapuja
paahtoleipää
*
sitruunatorttua

Sitruunatorttu
Lemon Tart

Löysin tortun ohjeen Coukine-blogista. Ohjeessa ei mainittu luomusitruunoita, mutta mielestäni se on tärkeä huomio, kun sitruuna on pääosassa.

Pohja:
100 g voita (käytin suolatonta voita)
175g vehnäjauhoja
1 tl sokeria
½ tl suolaa
60 ml piimää
  1. Kuutioi kylmä voi ja siirrä jääkaappiin.
  2. Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja suola. Lisää voi ja vatkaa pari minuuttia. Nipistä isoimmat voinokareet sormenpäillä.
  3. Lisää piimä ja jatka vatkaamista hetken aikaa (n. 30 s). Taikinan pitää olla tahmeahkoa. Kääri taikina tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi.
Sitruunatorttu:
130 g sokeria
4 munaa (M)
60 g ranskankermaa
3 luomusitruunaa (mehu + kuori)
  1. Lämmitä uuni 200-asteeseen. Raasta sitruunat ja hienonna veitsellä.
  2. Sekoita sokeri ja sitruunankuori keskenään.
  3. Kauli taikina hieman torttuvuokaa isommaksi. Siirrä torttuvuokaan. Pistele pohja ja asettele leivinpaperi päälle. Täytä torttuvuoka esim. riisillä ja esipaista 10 minuuttia.
  4. Ota riisit ja leivinpaperi pois tortun päältä ja jatka paistamista 5 minuuttia.
  5. Vatkaa sokeri-sitruunaseos ja munat kuohkeaksi. Lisää raskankerma ja sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi.
  6. Kaada seos piirakkavuokaan ja paista 15 minuuttia. Pinnan pitää saada väriä.
  7. Anna jäähtyä ja poista vuoasta.

Rapuja ja tilliä
Crayfish with dill

Last saturday, we had our traditional crayfish party. The menu was mostly Finnish, but for dessert I made tangy French Lemon tart. The recipe is from Coukine

Crayfish party menu
*
veal etrecote
oven-roasted root vegetables
chanterelle stew
*
crayfish
toast bread
*
lemon tart

No comments:

Post a Comment

Tha :)