Kokonaan oma lukunsa on punkkien ja ripsiäisten torjunta. Niitä perkuleita ei toivo näkevänsä! Muistan, kun sain ensimmäisen chilini työkaveriltani ja sen mukana (ilmeisesti) salamatkusti vihannespunkki. Vaikka kuinka upotin koko kasvin saippuaveteen, mullasta ilmestyi aina vipeltäjiä. Lopulta päädyin suihuttelemaan RAID:ia turhan läheltä. Lehdet paleltuivat ja koko kasvi näytti muutenkin huonovointiselta. Päädyin myöhemmin heittämään kasvin roskiin. Nykyään tiedän, että on muitakin tehokkaita [mutta luonnonmukaisia!] torjunta-aineita kuin RAID. Spruzit toimi ainakin kirvojen tuhoamiseen erittäin tehokkaasti ja tuoteselosteessa mainitaan teho jopa ripsiäisiä vastaan.
Ripsiäiset olivat löytäneet urbaaniin puutarhaani jo joitakin viikkoja sitten. Huomasin litteän mallisen mustan pitkulaisen vipeltäjän ensimmäisenä Locaton kukassa. Ajattelin, että antaa perkele olla, kun syksy saa ja kohta kuitenkin leikkaan kaiken matalaksi. Vaikka aikuista ripsiäistä ei näkisi, on niiden olemassaolo helppo havaita ja tunnistaa niiden jättämien ulosteiden ja tuhojen jäljiltä. Ripsiäisen toukat jättävät jälkeen mustia ulostepisteitä pitkin kasvin vartta ja lehtiä.
Ripsiäisen kakkaa karvaisen Goat's Weedin varressa. |
Ripsiäiset imevät kasvin solunesteitä ja jättävät jälkeensä kuolevia lehtiä. Tuhot näkyvät viiveellä. Lehdet muuttuvat pikkuhiljaa laikukkaiksi ja harmaankirjaviksi. Lisäksi lehdissä näkyy mustia pisteitä.
Ripsiäisen tuhoja. |
En lähtenyt taistelemaan ripsiäisiä vastaan tällä kertaa, sillä ongelman ilmaannuttua oli jo syksy. Enpä tiedä kannattaisiko häätämistä edes yrittää, sillä ripsiäinen munii kasvisolukon sisään ja tulee ainakin mäntysuovalle immuuniksi melko nopeasti. Toivo siis, että et tapaa näitä, jos kasvattelet mitään.
Ripsiäisiin en onneksi (kop kop) ole vielä törmännyt. Meillä valtavana riesana lehtokotilot, joten mitään muuta niiden lisäksi ei kyllä kaipaisikaan.
ReplyDeleteKaikilla on omat tihulaisensa. :-/
Delete