Tuesday, May 15, 2018

"Savuviskiä ja chiliä -menu" Chilin poltteessa -lehdessä

Postista kolahti hiljattain Chiliyhdistyksen uusin lehti, johon pääsin tekemään jutun. Valitsin aiheeksi ruoan, koska sehän se on aina mielessä. Tarkemmin asiaa mietittyäni päätin yhdistää eräitä lempijuttujani: chiliä ja savuviskiä. Koska en ole syönyt lihaa enää pitkään aikaan, päädyin merelliseen proteiiniin: kalaan ja simpukoihin. Jutun tekeminen oli kivaa vaihtelua bloggaukseen ja saan tässä samalla katkaistua pitkän hiljaisuuden.

Lehtijutussa julkaistut kuvat olivat pieniä, joten niistä ei ehkä saanut täysin käsitystä jälkiruoan ideasta. Se vaatikin pientä askartelua! Alla koko juttu:
~*~
Chilit (ja ne muut harrastukset)

Innostukseni hyötykasvien kasvatteluun alkoi maaliskuussa 2013. ”Porttihuumeena” chileihin toimi Key lime (meksikonlimetti), jonka siemeniä sain Singaporessa siemenkauppaa pitävältä ystävältämme häämatkamme päätteeksi. En ollut aiemmin kasvatellut mitään syötävää. Kokemattomuus ei haitannut menoa, sillä pian olin jo pyytänyt suomalaiselta kahvipaahtimolta kahvinsiemeniä ja asettanut avokadon siemeniä vesilaseihin. Onnistumiset idättelyissä antoivat itseluottamusta, ja innostus kasvoi.

Chilihulluus sai alkunsa, kun sain työkaverilta pistokkaasta juurrutetun Jalapeñon. Sain samalla ensikosketukseni punkkeihin, joita kasvissa vilisti. Taistelun jälkeen sain nitistettyä ötökät ja matka jatkui. Laitoin kaupasta ostamani Habaneron siemeniä itämään, ja myöhemmin kyseinen hybridi tuotti söpösti yhden podin varjoisan kaksiomme ikkunalaudalla. Pian hankin keinovaloja ja kasvihuoneen olohuoneemme nurkkaan. Loisteputki vaihtui lopulta led-valoon, jonka punaista kajoa sitten ”ihastelimme” pimeinä talvikuukausina.

Nykyään kasvuolosuhteet ovat jo paljon paremmat, vaikka asuntomme kolmesta parvekkeesta yhdenkään suunta ei ole etelään. Aivan optimaalisten kasvuolosuhteiden puuttuessa panostan kokeiluihin ja sopivampiin lajikkeisiin suurien satojen sijaan. Olen esimerkiksi joka vuosi kokeillut jotain uutta lajiketta ja valinnut aina vähintään pari helpompaa kasvatettavaa. Lämpöä ja valoa suuresti kaipaavat chinenset, Fataliin ja Moruga Scorpionin, muunsin boncheiksi. On ollut mukava huomata, että villichileissä näyttäisi onnistavan ihan kivasti, vaikka valoa ei riitäkään ihan koko päiväksi. Muut lajit voisivat ottaa niiden ötököiden sietokyvystä ja sitkeydestä opikseen.

Chilien kasvatteluun kuuluvat tietysti myös jokavuotiset ötökät. Jostain syystä ne ovat osanneet vuorotella. En ole vielä koskaan nähnyt, että saman puskan kimpussa olisi ollut samaan aikaan esimerkiksi kirvoja ja ripsiäisiä. Viime kesäloman aikana kirvat päättivät kasvukauden, ja sitä edellisenä ripsiäiset tekivät hidasta ja varmaa tuhoaan. Kun kotoa on pois reilut kolme viikkoa, ei ole kovinkaan paljon tehtävissä, sillä kasteluapu ei ole velvoitettu taistelemaan invaasioita vastaan. Miedon ristiriitaisin tunnelmin odotan mikä tänä kesänä hyökkää. 

Harrastan chilien lisäksi mm. jousiammuntaa, jonka aloitin syksyllä 2016 kaverin polttareista saamani innostuksen jälkeen. Se vei mukanaan saman tien, ja minusta tuli pian yksi Wilhelm Tell ry:n aktiivitoimijoista. Nykyään toimin myös hallituksen varajäsenenä. Valitsin jouseksi perinteisen pitkäjousen (longbow), jossa ei ole tähtäintä, vakaajaa tai mitään muutakaan apuvälinettä ampumista helpottamaan. Mennään vähän samalla mentaliteetilla kuin chilienkin kanssa: yksinkertainen mutta haastava on kaunista ja motivoivaa. Otinpa jopa intohimojani todistamaan ensimmäiseksi tatuoinnikseni kyynärvarren mittaisen kuvan, jossa on ensimmäinen puunuoleni ja sitä kiertää pubescensin ja baccatumin kukkia. 

Hyvä viski kiinnostaa myös, ja kokoelmistamme löytyy tällä hetkellä reilut 30 erilaista single maltia. Nautin myös metsässä liikkumisesta, johon liittyy toisinaan nuotion loimu. Seuraavaan menuun oli siten luontevaa yhdistää chilien lisäksi viski ja savu. Kolminaisuus muodostaa lämpimän ja kotoisan makumaailman olematta kuitenkaan liian tuhti tai ronski. 

Jos haluat kurkata blogiini, se löytyy täältä: http://foodandsome.blogspot.fi/.

Olen höpissyt chilifoorumilla nimimerkillä Pavla.
~*~
Resepteissä on mainittu tietty Islayn alueen viski, mutta voit korvata sen jollakin toisella turpeisella savuviskillä. Jos et välitä turpeisesta mausta, valitse vaikkapa Bruichladdich Scottish Barley – The Classic Laddie, joka on savuinen, mutta turpeeton.

Alku- ja pääruoassa on käytetty tuoretta Lemon Drop -chiliä, mutta sen voisi korvata vaikkapa Aji Cristalilla tai muulla keskivahvalla raikkaan pirteällä baccatumilla. Jälkiruoassa käytetyn kuivatun Moruga Scorpionin voisi korvata jollain toisessa aromikkaalla vahvalla chinensellä. 

Savuviski ja chiliä

Venussimpukat Islayn tapaan
~*~
Haukipullat Islay-kermakastikkeessa ja puikulaperunoita
~*~
Panna cottaa ja Islay-kinuskia


Venussimpukat Islayn tapaan
Pirkka venussimpukoita 300 g, pakaste (myös esim. sinisimpukat käyvät)
kasvislientä (+ suolaa)
valkosipulia
1 makea sipuli
1 varsiselleri
luomusitruunan kuorta ja mehua
Lemon Drop -chiliä
n. 1,5 rkl Ardbeg 10 yo Single Malt -viskiä
lehtipersiljaa (tai korianteria)

Venussimpukat Islayn tapaan
Valmistus:
  • Valmista kasvisliemi ja lisää siihen hienonnettu sipuli, valkosipuli ja varsiselleri.
  • Anna liemen kiehua hetki ja tarkista suola. Lisää tarvittaessa.
  • Raasta joukkoon luomusitruunan kuorta ja lisää sitruunanmehua sekä Lemon Drop -chiliä maun mukaan.
  • Lorauta joukkoon reilu ruokalusikallinen viskiä.
  • Laita lopuksi simpukat liemeen ja kiehauta kypsäksi.
Lemon Drop on yksi parhaista chileistä!

Annokseen:
  • Nosta simpukat ja lientä kulhoon, lisää annoksen päälle silputtua lehtipersiljaa (tai korianteria) sekä sitruunalohko. Tarjoile esim. uunituoreen pataleivän kanssa. 
Simpukat sopii tarjoiltavaksi esim. tuoreen pataleivän kera

Haukipullat Islay-kermakastikkeessa ja puikulaperunaa
haukifile, reilu 500 g
1 sipuli
1 ruukku tilliä (+ koristeluun)
Lemon Drop -chiliä
luomusitruunan kuorta
1 prk ranskankermaa
1 kananmuna
suolaa
musta- ja valkopippuria
½ - 1 dl korppujauhoa
voita paistamiseen
1 prk kuohukermaa
n. 1,5 rkl Ardbeg 10 yo Single Malt
(suurustukseen tarvittaessa voita+jauhoja)
luomusitruunan mehua
puolukoita
puikulaperunoita

Haukipullat Islay-kermakastikkeessa ja puikulaperunaa
Pullien valmistus:
  • Poista haukifileestä keskiruodot (helpointa leikata fileestä keskipala pois) ja aja massa tasaiseksi tehosekoittimessa.
  • (Paseeraa massa halutessasi. Näin varmistat, ettei pulliin jää yhtään ruotoja)
  • Lisää massaan kuullotetut sipulit, tilli, chili, raastettua luomusitruunan kuorta, ranskankerma ja kananmuna.
  • Mausta suolalla sekä musta- ja valkopippurijauheella.
  • Laita ainekset takaisin tehosekoittimeen ja lisää korppujauhoa tuntuman mukaan.
  • Anna valmiin taikinan seistä hetki ja muotoile sen jälkeen taikinasta pullat tai pihvit.
  • Paista pullat voissa pannulla ja kypsennä ne loppuun uunissa.
Kastikkeen valmistus:
  • Lisää pullien paiston jälkeen pannulle reilu ruokalusikallinen savuviskiä ja purkki kuohukermaa.
  • Mausta suolalla ja suurusta tarvittaessa.

Puikulaperuna on heti uusien perunoiden jälkeen parasta! 
Annokseen:
  • Tarjoile haukipullat puikulapottujen ja savuviskillä maustetun kermakastikkeen kanssa. Lisää annokseen hieman tuoretta tilliä ja puolukoita ja pirskota pinnalle luomusitruunan mehua. 
Panna cottaa ja Islay-kinuskia
1 liivatelehti
2,5 dl vispi- tai kuohukermaa
½ vaniljatanko
¼ dl sokeria

Panna cottaa ja Islay-kinuskia
Valmistus:
  • Laita liivatelehti pehmenemään kylmään veteen.
  • Kaada kerma ja sokeri kattilaan. Raaputa vaniljatangosta sisus ja lisää se ja tanko kermaan.
  • Keitä seosta n. 15 minuuttia. Ota kattila liedeltä, poista vaniljatanko, lisää hyvin puristettu liivate ja sekoita tasaiseksi.
  • Huuhdo 6-paikkainen donitsipelti kylmällä vedellä ja jaa seos koloihin.
  • Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 h.
  • Kasta vuoat hetkeksi lämpimään veteen, irrota esim. veitsen avulla tarvittaessa reunoja hieman ja kumoa lautasille.
Helpommalla pääsee, kun ei askartele 3D-donitsia, vaan tyytyy lättänään!

Vinkki 1! Jos panna cotat eivät lähde vuoasta, voit kokeilla kaataa kumotun donitsivuoan koloihin kuumaa vettä. Älä kuitenkaan pidä kuumaa vettä vuoassa liian kauan, tai massa alkaa sulataan. 

Kumotut panna cotat

Vinkki 2! Jos tykkäät näpertää, voit kokeilla kasata paksumman donitsin kahdesta osasta. Tällöin voi olla hyödyllistä pitää kumottua panna cottaa hetken aikaa kovettumassa pakkasessa, jolloin sitä on helpompi käsitellä.

Islay-kinuski
2 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl fariinisokeria
halutessasi kiiltoa, nokare voita
1-2 rkl Laphroaig Quarter Cask Single Malt
hyppysellinen kuivattua Moruga Scorpion -chiliä

Puolukan tilalla voisi käyttää karpaloita tai vaikka tyrniä.
Valmistus:
  • Laita kerma ja sokeri kattilaan ja anna kiehua maltillisesti niin kauan, kunnes tippa seosta tiputettuna kylmään veteen pysyy pisarana, eli n. 10-15 minuuttia.
  • Nosta liedeltä ja lisää viski. Jos haluat, voit lisätä myös nokareen voita, jolloin kinuskista tulee kiiltävämpi. Mausta vielä hyppysellisellä chiliä. Moruga Scorpion on todella vahvaa, mutta sitä sai laittaa yllättävän paljon. Sekoita tasaiseksi.
  • Anna jäähtyä hetken aikaa kylmässä ennen tarjoilua, ellet halua tarjoilla kinuskia lämpimänä.