Thursday, August 16, 2012

New Yorkin juustokakku mustikkakastikkeella / New York Cheesecake w/ Blueberry Sauce

New Yorkin juustokakku on ehkä se leipomus, jota tarjoaisin nirsoimmallekin herkuttelijalle. Olen tehnyt tällä reseptillä kakkua muutaman kerran ja joka kerta hieman erilailla. Ensimmäisellä kerralla tein mehevän suklaakakun, joka sai sisäänsä yhdeksi kerrokseksi juustokakkukiekon. Seuraavalla kerralla tein tuplamäärän pohjaa ja reunat ulottuivat ylös asti. Nyt pohjaa ei ole reunoilla ja päällä on tuoreista mustikoista tehty huntu. Seuraavaksi varmaan piilotan massan sekaan jotain.

New Yorkin juustokakku on 1920-luvulta. Syyskuussa tanssittavissa häissämme on teemana railakas 1920-luku. Saa nähdä löytyykö kahvipöydästä tätä herkkua... ;)

Niksini onnistumiseen ovat:
  • käytä laadukkaita aineksia,
  • vatkaa massaa mahdollisimman vähän,
  • laita kakkuvuoka uuniastiaan, jossa on vettä ja
  • jätä kakku uuniin jälkilämmölle vähintään tunniksi (ei niin väliä, jos tulee kuorrute, koska mahdollinen halkeilu ei näy).
Oheinen resepti on halkaisijaltaan 15 cm:n kokoiselle korkeareunaselle kakkuvuoalle.

NY Cheesecake with Blueberry Sauce
Pohja:
50 g Digestivekeksejä
1 tl sokeria
25 g voisulaa

Massa:
225 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
75 g sokeria
½ tl vaniljasokeria (ei vanilliini)
½ dl maitoa
1/4 sitruunan raastettu kuori
½ tl vastapuristettua sitruunamehua
1 kananmuna
50 g ranskankermaa
2 tl vehnäjauhoja

Mustikkakastike:
2 rkl sokeria
2 tl maizenaa
4 rkl vettä
2,5 dl tuoreita mustikoita
1 rkl vastapuristettua situunamehua
  1. Vuoraa irtopohjaisen 15 cm:n kokoisen pyöreän kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat ja paperi voilla. Murskaa keksit muruiksi. Sekoita voisula ja sokeri sekaan. Painele keksinmurut vuoan pohjalle. Siirrä jääkaappiin.
  2. Älä ylivatkaa!...Vatkaa tuorejuusto sokerin ja vaniljasokerin kanssa tasaiseksi. Lisää maito, sitruunamehu ja sitruunan kuori. Sekoita tasaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Lisää ranskankerma ja vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
  3. Kaada massa uunivuokaan ja siirrä isohkoon uuniastiaan. Täytä uuniastia vedellä niin, että 1/3 kakusta on pinnan yläpuolella. Näin kakku kypsyy tasaisemmin. Paista kiertoilmauunissa 160-asteessa n. 40 min tai kunnes pinta saa vähän väriä. Sammuta uuni, mutta jätä kakku sinne vähintään tunniksi, jotta pinta ei halkeile.
  4. Sekoita pienessä kattilassa keskenään sokeri, maizena, vesi ja sitruunanmehu. Keitä ja sekoita, kunnes seos paksuuntuu. Lisää 1,5 dl mustikoita ja keitä, kunnes seos on kuplivaa. Lisää loput mustikat ja jäähdytä. Levitä juustokakun päälle ja siirrä jääkaappiin.
NY Cheesecake with Blueberry Sauce
This would be The thing that would satisfy even the pickiest guests. I've made cakes with this recipe for a few times now always with a new twist. The first time I made a chocolate cake and hid a cheececake disc inside. The second time I made a double batch of the crust and pressed it also on the sides. This time I chose to only have crust on the bottom and covered the cake with fresh blueberry sauce. Utterly ravishing!

NY Cheesecake is from the 1920s. We're having a roaring 1920-themed wedding in september this year. I wonder if we'll see this cake with the coffee... ;)

My tips for a good oven baked cheesecake are:
  • use high quality ingredients,
  • mix the batter as little as possible,
  • place cake pan in oven pan filled with water and
  • let cake cool in oven for several hours so the cake wont crack (not necessary in this case)
For this cake, you'll need one 6 inch springform pan.

For the crust:
50 g Digestive biscuits
1 tsp sugar
25 g melted butter

For the batter:
225 g natural cream cheese (Philadelphia)
75 g sugar
½ tl vanilla sugar
½ dl milk
1 tsp grated lemon zest
½ tsp fresh lemon juice
1 egg
50 g sour cream
2 tsp flour

For the Blueberry Sauce:
2 tbsp sugar
2 tsp cornstarch
4 tbsp water
2,5 dl fresh blueberries
1 tbsp fresh lemon juice
  1. Line the base of a 15 cm springform cake tin with parchment paper. Grease the sides and bottom of the pan. Mix the butter, biscuit crumbs and sugar so the mixture is evenly moistened. Press the mixture into the bottom of the pan. Transfer to fridge.
  2. Do not overbeat! Mix cream cheese with sugar until smooth. Blend in milk, zest and juice and then mix in the eggs one at a time, mixing just enough to incorporate. Mix in sour cream, vanilla and flour until smooth. Pour filling into the pan and transfer to an oven dish. Fill the dish with water so that 1/3 of the cake is above water. This allows the cake to cook evenly.
  3. Bake for about 40 minutes or until the cake starts to get some color (160 degrees C convection oven). Turn the oven off, and let cake cool in oven with the door closed for few hours to prevent cracking. 
  4. In small saucepan, mix sugar, cornstarch, water and lemon juice. Cook and stir until thickened. Add 1,5 dl of blueberries and cook until bubbly. Add rest of the blueberries. Let cool. Spread on top of cheececake and refrigerate.

2 comments:

  1. Oi nämä on niiiin turmiollisia. Itse en uskalla tehdä muuten kuin jos on tulossa vieraita, muuten käy "huonosti".

    ReplyDelete

Tha :)