Jauhoin mantelijauheen kuorellisista manteleista ja se toimi hyvin. Koska kaapissa ei ollut tummaa rommia, käytin vahvaa kahvia, kuten reseptissä annetaan tehdä. ;)
Resepti on kirjasta Mastering the Art of French Cooking
Chocolate and Almond Cake with Chocolate Icing a la Julia Child |
Kakku:
115 g tummaa suklaata sulatettuna + 2 rkl rommia tai kahvia
115 g huoneenlämpöistä voita
1,6 dl sokeria
3 keltuaista
3 valkuaista
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
1,6 dl mantelijauhetta
1/4 tl manteliaromia
1,2 dl vehnäjauhoja
Kuorrute:
60 g tummaa suklaata
2 rkl rommia tai kahvia
5-6 rkl suolatonta voita
- Esilämmitä uuni 175-asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (n. 20 cm:n kokoinen). Laita suklaa ja rommi tai kahvi vesihauteeseen. Anna sulaa sillä välin kun jatkat valmistusta.
- Mittaa loput ainekset valmiiksi. Vaahdota voita ja sokeria usean minuutin ajan, kunnes seos on vaalean keltaista. Vatkaa sekaan keltuaiset ja sekoita tasaiseksi.
- Vatkaa valkuainen + ripaus suolaa pehmeäksi vaahdoksi erillisessä kulhossa. Ripottele päälle sokeria ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa.
- Sekoita lastan avulla sulanut suklaaseos voi-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon mantelijauhe ja -aromi. Sekoita nopeasti joukkoon neljännes valkuaisvaahdosta keventämään massaa. Kääntele varovaisesti joukkoon kolmannes jäljellä olevasta valkuaisvaahdosta ja kun seos on melkein tasainen, lisää joukkoon kolmannes jauhoista ja jatka kääntelyä. Jatka vaahdon ja jauhon lisäämistä vuorotellen nopeasti, kunnes seos on tasainen.
- Kaada massa vuokaan ja varmista lastan avulla, että massa menee reunoille asti. Paista uunin keskitasolla n. 25 minuuttia, kunnes kakun ulkoreunat ovat kypsät, mutta keskusta on vielä kosteaa. Kakun reunasta keskustaan n. 5-7 cm tulee olla kypsää. Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia vuoassaan. Irrota kakku vuoasta veitsen avulla ja kumoa sen jälkeen jäähtymään 1-2 tunniksi. Kakun pitää olla täysin jäähtynyt ennen kuorrutteen lisäämistä.
- Sulata suklaa ja rommi tai kahvi vesihauteessa. Ota kippo pois vesihauteesta ja siirrä jäiden ja kylmän veden päälle. Vatkaa joukkoon voita 1 rkl kerrallaan. Jatka vatkaamista, kunnes seos on jäähtynyt. Kaada ja levitä kakun päälle heti. Koristele manteleilla.
Chocolate and Almond Cake with Chocolate Icing a la Julia Child |
The recipe is from the book Mastering the Art of French Cooking
8 slices
For the cake:
4 ounces or squares semisweet chocoalte melted with 2 TB rum or coffee
1/4 lb. or 1 stick softened butter
2/3 cup granulated sugar
3 egg yolks
3 egg whites
pinch of salt
1 TB granulated sugar
2/3 cup pulverized almonds
1/4 tsp almond extract
1/2 cup cake flour (scooped and leveled) turned into a sifter
For the icing:
2 ounces (2 squares) semisweet baking chocoalte
2 TB rum or coffee
5 to 6 TB unsalted butter
- Preheat oven to 350 degrees F. Butter and flour cake pan (about 8''-diameter). Set chocolate and rum or coffee in small pan, cover and place off heat in larger pan of almost simemring water; let melt while you proceed with recipe.
- Measure out rest of ingredients. Cream butter and sugar together for several minutes until they form a pale yellow fluffy mixture. Beat in egg yolks until well blended.
- Beat in egg whites and salt in separate bowl until soft peaks are formed; sprinkle on sugar and beat until stiff peaks are formed.
- With spatula, blend melted chocoalte into butter and sugar mixture, then stir in almonds, and almond extract. Immediately stir one fourth of egg whites to lighten the batter. Delicately fold in a third of remaining whites and when partially blended, sift on one third of flour and continue folding. Alternate rapidly with more egg whites and more flour until all egg whites and flour are incorporated.
- Turn batter into cake pan, pushing batter up to its rim with a spatula. Bake in middle level of oven for about 25 minutes. Cake is done when it has puffed, and 2-1/2 to 3 inches around the circumference are set so that a needle plunged into that area comes out clean; center should move slightly if pan is shaken, and a needle comes out oily. Allow cake to cool in pan for 10 minutes. Run knife around edge of pan, and reverse cake on rack. Allow it to cool for an hour or two; it must be thoroughly cold if it is to be iced.
- For the icing: Place chocolate and rum or coffee in small pan, cover, and set in larger pan of almost simmering water. Remove pans from heat and let chocolate melt for 5 minutes or so, until perfectly smooth. Lift chocolate pan out of hot water, and beat in butter a tablespoon at a time. Then beat over ice and water until chocolate mixture has cooled to spreading consistency. At once spread it over your cake with spatula or knife, and press a design of almonds over the icing.
Wau! Olen aivan mykistynyt.
ReplyDeleteNiin minäkin - mausta! Tätä kannattaa ehdottomasti tarjota (huoneenlämpöisenä) kahvitteluvieraille.
DeleteKomppaan Rouvaa Raadelmasta! wow :)
DeleteOoooooohhh! Nyt alkoi kuola valua samantien, on niin herrrrrkullisen näköinen kakku että huhhuh! ;D
ReplyDeleteHei muuten, sulla taitaa olla virhe tuossa kuorrutteen kohdalla? Vaikka kai siihen vois laittaa noinkin paljon voita ihan hyvin. ;)
ReplyDeleteEi ole virhe. ;)
DeleteMutkun tuossa enkunkielisessä ohjeessa lukee baking chocolate? :o Vai onkohan mun ymmärryksessä nyt vaan jotain vikaa. =D
DeleteEhhehe! En huomannut, kun kattelin kännykällä! Kiitti, väärinhän se oli, hihi! ;D
DeleteWau, onneksi ei itse tullut tätä kokeiltua ei olisi varmaan kauaa kaapissa vanhentunut ;).
ReplyDeleteNo juu ei se kauaa säilynyt täälläkään! ;)
Delete