Saturday, August 25, 2012

Potage Parmentier

Alkaakohan minusta tulemaan ranskalaisen keittiön fani, tai ainakin Julian fani. Ohessa taas yksi hänen reseptinsä testissä. Pidän mutkattomista ohjeista, joissa ei yritetä hifistellä hifistelyn vuoksi. Tässä on juurikin sellainen ohje, sillä tarvittavia aineksia on vain 5-6 ja vaiheita pari!
Julian yksi lempisitaateistani on: If you're afraid of butter, use cream. Taitaa olla motto, jota noudatellaan lähes kaikissa hänen resepteissään. Mutta kyllähän se hyvälaatuinen voi ja kerma tekee melkein mistä ruoasta vain samettisen herkullista - niin kuin nyt tässä ohjeessa!
Leek or Onion and Potato Soup a la Julia Child
6-8 hengelle

7-10 dl tai 450 g kuorittuja ja pilkottuja perunoita
7 dl tai 450 g pilkottua purjoa, myös vihreää osaa mukana (tai keltasipuleita)
vajaa 2 l vettä
1 rkl suolaa (itse laitoin 1,5 tl)
4-6 rkl kuohukermaa tai 2-3 rkl voita (itse käytin ranskankermaa)
2-3 rkl hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia
  • Keittele kasviksia kattilassa osittain kannella peitettynä suolavedessä 40 minuuttia (itse keitin paljon vähemmän aikaa). Vaihtoehtoisesti valmista painekattilassa.
  • Muussaa vihannekset haarukalla (tai soseuta sauvasekoittimella). Korjaa maustamista. Siirrä kattila sivuun ilman kantta ja kuumenna kiehuvaksi juuri ennen tarjoilua.
  • Sekoita keiton sekaan juuri ennen tarjoilua kerma tai voi. Kaada tarjoiluastioihin ja koristele yrteillä.
Leek or Onion and Potato Soup a la Julia Child
I'm starting to become a serious French cuisine fan or at least Julia fan! Here's yet another of her delicious recipes. I like forthright recipes that don't try to be too fancy. This is again a good example of a simple yet elegant recipe. You'll only need 5-6 ingredients!

One of my favourite Julia Child quetes are: If you're afraid of butter, use cream. Good quality butter and cream makes almost anything taste good.

For 6-8 people

3 to 4 cups or 1 lb. peeled potatoes, sliced or diced
3 cups or 1 lb. thinly sliced leeks including the tender green; or yellow onions
2 quarts of water
1 Tb salt (I used 1,5 tsp)
4 to 6 Tb whipping cream or 2 to 3 Tb softened butter (I used crème fraîce)
2 to 3 Tb minced parsley or chives
  • Either simmer the vegetables, water, and salt together, partially covered, for about 40 to minutes (I let it simmer a lot less) until the vegetables are tender; or cook under 15 pounds pressure for 5 minutes, release pressure, and simmer uncovered for 15 minutes.
  • Mash the vegetables in the soup with a fork, or pass the soup through a food mill. Correct seasoning. Set aside uncovered until just before serving, then reheat to the simmer.
  • Off heat and just before serving, stir in the cream or butter by spoonfuls. Pour into a tureen or soup cups and decorate with the herb.
Leek or Onion and Potato Soup a la Julia Child

4 comments:

  1. Hihii, niin se ranskalainen keittiö vie mennessään ;) itse olen hieman liian suurpiirteinen keittiössä, jotta pystyisin uppoutumaan ranskalaiseen keittiöön tositarkoituksella, mutta vähän pääsin harjoittelemaan JC-haasteen aikana.

    Pakko sanoa että kaunis lautanen sinulla kuvissa, tykkään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kaunis. Lautaset ovat ystävältä Singaporesta. Mielestäni myös kauniit. :)

      Delete
  2. Heh, tuota Julian mottoa en ollutkaan kuullut aikaisemmin. Hyvä :-)

    ReplyDelete

Tha :)