Sunday, July 29, 2012

Purjo-kantarellirisotto / Leek Chanterelle Risotto

Sain lomalla Kroatiassa aivan mielettömän herkullista purjorisottoa ja vannoin kokeilevani sitä kotiin palattuani. Löysin ylen sivuilta reseptin, jota muokkasin hieman lisäämällä risottoon kauteen sopivia kantarelleja ja vähensin suolan määrää huomattavasti. Melko usein käy niin, että risotosta tulee liian suolaista omaan makuuni, jos noudatan jonkun toisen reseptiä.

Risotto onnistui loistavasti ja voin vakuuttaa, että tulen tekemään tätä jatkossakin!

2 annosta pääruokana

2 keskikokoista purjosipulia paloiteltuna
paksu viipale voita

rakuunaa (tuoretta tai kuivattua)
n.200 g risottoriisiä
1,75 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1 l kuumaa mietoa kanalientä (kasvislientä)
vastajauhettua mustapippuria
1 dl parmesaaniraastetta

kantarelleja maun mukaan

  1. Levittele purjorenkaat isoon pannuun, lisää voi ja rakuuna. Kuullota miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen 10 – 15 minuuttia, kunnes purjo pehmenee ja muuttuu kuultavaksi, mutta ei ruskistu.
  2. Pyörittele riisi hyvin voin ja purjon joukkoon. Lisää viini ja keitä hiljalleen, kunnes neste on lähes hävinnyt. Lisää kuumaa lientä pienissä erissä, korkeintaan pari kauhallista kerrallaan. Aina kun liemi on imeytynyt riisiin, voit lisätä uutta. Sekoittele usein. Keitä näin noin 20 minuuttia, kunnes riisi on kuohkeaa ja täyteläistä mutta ei liian pehmeää. Mausta mustapippurilla.Sekoita joukkoon parmesaaniraaste.
  3. Paista kantarelleja voissa kuumassa pannussa. Sekoita valmiin risoton joukkoon.
Ohje mukaillen täältä: yle.fi. Sama resepti näytti löytyvän myös (englanniksi) täältä: BBC Food.
Leek Chanterelle Risotto
I enjoyed insanely delicious leek risotto on my holiday in Croatia and decided I had to try it out myself as soon as I return home. I found a leek risotto recipe which I altered a little by adding in some chanterelles anb reducing the amount of salt. Quite often risotto recipes are too salty to my taste.

The risotto turned out to be so gooood! You bet this will end up on my to-do-again list. 

2 portions as a main course 

2 medium-sized leeks, chopped 
thick slice of butter
tarragon (fresh or dry)
about 200 g risotto rice
1,75 dl dry white wine
about 1 l hot dilute chicken
(vegetable) stock
freshly ground black pepper
1 dl grated parmesan cheese

chanterelles to taste
  1. Scatter the chopped leeks into a large shallow pan, add the butter and some tarragon leaves and cook over a gentle heat, stirring from time to time, until the leeks soften and become translucent but not coloured, about 10-15 minutes.
  2. Stir in the rice to coat in the butter, then add the wine and let it bubble until the liquid has pretty much disappeared. Little by little add the hot stock, a couple of ladlefuls at a time at the most. When the rice absorbs the liquid and starts to diminish in the pan, you can add another ladle or so, stirring the rice often. Continue cooking until the rice has become plump and creamy but still has a little bite left in it, about 20 minutes. Season, to taste, with freshly ground black pepper. Stir in the parmesan cheese.
  3. Fry the chanterelles in butter in a hot pan. Mix with the risotto.
 The original recipe which I altered can be found in Finnish here: yle.fi and also in English here: BBC Food.

3 comments:

  1. Thank you Pam. It really was!

    ReplyDelete
  2. Huh, kuulostaa/näyttää huippuherkulliselta! Risottoversioita löytyy maailmasta miljoonia, jos edes kerkeisi kokeilla elämänsä aikana edes muutaman. :)

    Itse tein eilen torta di risottan, toimi kyllä hyvin sekin. Resepti löytyy blogistani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En olekaan kuulluut tuollaisesta versiosta aiemmin. Kävin kurkkaamassa ja kuulosta kyllä kokeilemisen arvoiselta. Kiitos vinkistä. ;)

      Delete

Tha :)