Monday, June 17, 2013

Latvomisen vaikutuksia

Ensimmäiset kasvattamani chilit ovat nyt n. 2,5 kk:n ikäisiä (kylvöstä). Kasvu on viime viikkoina kiihtynyt paljon ja paprikoissa (C. annuum) näkyy jo ihan pikku-pikkunuput. Testasin miten latvominen vaikuttaa kasvuun ja ero on selkeä: latvotussa paprikassa on enemmän nuppujen alkuja ja se on hieman lyhyempi kuin latvomaton. Ei mitenkään yllättävää, sillä meneehän kahden haaran kasvattamiseen enemmän energiaa.

Latvomaton Paprika gourmet n. 2,5 kk kylvöstä

Latvomalla pitäisi saada enemmän satoa. Se jää nähtäväksi. Harmillisesti olen lähdössä lomamatkalla juhannuksen jälkeen pariksi viikoksi, enkä pääse seuraamaan kasvua ja kukkien kehitystä. Toivottavasti kuitenkin kestävät matkustamisen hoitopaikkaansa ja elävät vielä palatessani.

Latvottu Paprika gourmet n. 2,5 kk kylvöstä

Habanero (C.chinense) kasvaakin paljon hitaammin, kuten vahvemman lajit kai yleisesti. Tein saman latvomistestin myös habanerolla. Siitä lisää myöhemmin. Habanerossa en vielä nähnyt nuppuja.

Latvomaton Habanero n. 2,5 kk kylvästä.

Ihan pienimmässä habanerossa, jonka uskoin jo kuolevan, on hassu epämuodostuma. Uskoisin tuon johtuvan siitä, että sirkkalehdet olivat kauan yhdessä lehtien jäädessä jumiin siemenkypärään.

Habaneron tuplalehti.

5 comments:

 1. Hyvän näköisessä kunnossa taimet! Mulla on chilintaimet hyytyneet alkuunsa, lehdet käpristyy eivätkä taimet kasva. Liekö vika mullassa vai missä+

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! En ole missään nimessä paras henkilö arvelemaan syytä, mutta kuten sanoit syy voi olla monessa asiassa tai niiden summassa. Ethän lannoittanut pieniä taimia? Lannoitus on hyvä aloittaa vasta, kun taimissa on parit lehdet. Tämä tietysti riippuu mullasta. Kakatusmullassa on vain vähän ravinteita kun taas kukkamullassa riittää ravinteita ainakin siihen asti, että taimissa on parit oikeat lehdet. Ja sitten se tarpeellinen valo ja lämpö ja ilmanvaihto...Ja kouliessa kannattaa olla varovainen, ettei pikkutaimien juuret rikkoonnu. Chilifoorumi.fi on oiva tietolähde, josta olen ammentanut omat tietoni!

   Delete
 2. Kiitos Paula! Lannoitettu ei ole, ja multa oli taimimultaa. Taimet ovat nyt nököttäneet länsi-ikkunalla aika lailla lähtökuopissaan kuukauden... tutkin aiemmin myös tuota chilifoorumia etsien selitystä lehtien käpristymiselle, mutta foorumi tuntuu olevan monta astetta enemmän asiaan perehtyneille hevijuusereille ;)

  Ehkä vaihdan mullat vielä ja jos ne ei siitä tokene, luovutan tämän sukupolven kanssa. Aiempi chilokokeilu pari vuotta sitten johti muuten kirvaongelmaan, jouduin upottamaan kaikki kukat ja viherkasvit mäntysuopasaaviin - osa ei selvinnyt hengissäkään.

  ReplyDelete
 3. Sinulla on selvästikin viherpeukalo!

  Kaunista tunnelmaa yöttömän yön juhlaan - ja onnea :D !

  Terkuin nami-hiiri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos. Viherpeukaluus on toivottavasti myöhemmin myös todistettu. ;) Ja kiitos nimpparionnitteluista. ;)

   Delete

Tha :)