Sunday, November 24, 2013

Kinuskikakku praliineilla / Caramel Cake with Pralines

Ajattelin pitkästä aikaa leipasta kakun. Teen niitä niin harvoin, että koitan keksiä aina jotain uutta ja erilaista. Joskus erityisyys on koristeissa, mutta yleensä juju piilee makumaailmassa. Tällä kertaa makustelin mielessäni kinuskia, pähkinää ja vaniljaa. Kinuski maistuu kakun päällä ja myös sisällä, sillä kakkupohjaan on käytetty vain fariinisokeria. Pähkinää taas löytyy praliinikoristeista. Vaniljaa lisäsin sekä pohjaan että kuorrutteeseen.

Kakku on hyvin makea ja tuhti, joten jopa sentin siivu riittää. Maistuu kahvin lisäksi myös hyvän viskin kanssa!

Kinuskikakku on koristeltu praliineilla
Caramel Cake is decorated with pralines

Praliinia voi tehdä eri tavoin. Kokeilin paria reseptiä, kunnes onnistuin. Ensimmäinen setti kristalloitui ja aluksi ihmettelin mistä se johtui, sillä en sekoitellut seosta keittämisen aikana. Vasta seuraavaa settiä keittäessäni muistin vanhan kikan, jota olen käyttänyt keitellessäni sokeriliemiä: kun seosta aletaan keittämään korkealla lämmöllä, laitetaan aluksi kansi kattilan päälle, jolloin reunoille ilmestyneet sokerikiteet valuvat vesihöyryn avulla takaisin liemeen. Parin minuutin päästä kannen voi ottaa pois ja liemi keitetään kullankeltaiseksi koskematta siihen enää. Ensi kerralla teen praliinin niin, että keitän sokeriliemen erikseen ja kaadan sen folion päälle ripoteltujen pähkinöiden päälle, enkä sekoita pähkinöitä ensin liemeen.

Cashewpähkinä-praliineja
Pralines with cashew nuts

Praliini:
100 g sokeria
2 rkl vettä
50 pähkinöitä

Vuoraa uunivuoka foliolla ja voitele se öljyllä. Laita kaikki ainekset kattilaan, kuumenna keskilämmöllä ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Laita kattilaan kansi päälle, nosta lämpö korkeaksi ja anna kiehua pari minuuttia. Ota kansi pois ja keitä, kunnes liemi on kullankeltaista. Älä sekoita enää! Kaada ja levitä valmis praliini foliolle. Anna jäähtyä.

Karamellikakku:
220 g jauhoja
220 g fariinisokeria
115 g pehmeää voita
2 munaa
120 ml maitoa
1,75 tl leivinjauhetta
½ vaniljatanko

Esilämmitä uuni 175-asteeseen. Valmistele 3x15 cm pyöreää kakkuvuokaa. Sekoita jauhot ja sokeri keskenään niin, että seos on tasaista. Lisää voi, munat, maito, leivinjauhe ja vanilja ja vatkaa pari minuuttia. Kaada vuokiin. Paista kunnes kypsiä (22-25 minuuttia). Jäähdytä 10 minuuttia vuoissaan ja kumoa ritilälle jäähtymään. Voit kääriä pohjat kelmuun ja siirtää jääkaappiin, tai täyttää kakun samana päivänä.

Kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
1 rkl voita  

Lisää kerma ja sokeri kattilaan. Keittele, kunnes sopivan paksua. Seos on sopivaa, kun vesilasiin tiputettu tippa pysyy kasassa. Ota kinuski levyltä ja sekoita joukkoon nokare voita. Anna jäähtyä.

Sveitsiläinen marenki -voikreemi:
3 valkuaista
2,4 dl sokeria
160 g voita, kuutioituna
1 vaniljatanko

Laita valkuaiset ja sokeri kulhoon ja aseta poreilevan vesikattilan päälle. Vatkaa tauotta, kunnes seos on kuumaa, kiiltävää ja sokeri on sulanut kokonaan. Ota kulho pois kattilan päältä ja vatkaa seosta täydellä teholla, kunnes marengista muodostuu kovia huippuja ja seos on jäähtynyt. Lisää voi rkl kerrallaan, vatkaten hyvin joka lisäyksen jälkeen. Sekoita joukkoon vanilja ja sekoita, kunnes tasaista.

Kokoa kakku. Voit kostuttaa pohjia hieman esim. maidolla. Levitä voikreemiä täytteeksi ja kakun päälle. Kaada kinuskikastike päälle ja koristele praliineilla.


Kinuskikakku praliineilla
Caramel Cake with Pralines

Here's a cake that'll satisfy every sweet tooth! The combination of caramel, nuts and vanillla is luscious. Because this cake is very sweet, only a small piece is enough. Goes well with coffee and great whisky!

Pralines:
100 g sugar
2 tbsp water
50 g nuts

Cover an oven tray with foil and coat with oil. Put all the ingredients in a sauce pan on medium heat and stir until the sugar has dissolved. Put a lid on, increase to high heat and cook for 2 minutes. Take the lid off and cook until golden. Do not stir anymore! Pour and spread on foil. Let cool.

Caramel Sauce:
2 dl double cream
2 dl brown sugar
1 tbsp butter

Combine the cream and sugar in a sauce pan. Cook until done. The sauce is done when a drop of caramel dropped in cold water forms a ball. Off heat, stir in the butter. Let cool.

Caramel Cake:
220 g flour
220 g brown sugar
115 g soft butter
2 eggs
120 ml milk
1,75 tsp baking powder
½ vanilla pod

Preheat oven to 175 C. Prepare 3x15 round cake tins. Mix the flour and sugar together untill there're no lumps. Add the butter, eggs, milk, baking powder and vanilla and beat for 2 minutes. Pour in the cake tins. Bake until done (22-25 minutes). Let cool for 10 minutes, then remove cake tins and let cool completely on a wire rack.

Swiss meringue buttercream:
3 egg whites
2,4 dl sugar
160 g butter, cubed
1 vanilla pod

Place the egg whites and sugar in a mixing bowl. Set over a pot of simmering water, and whisk continuously, until the mixture is hot and the sugar is completely dissolved. Whip the mixture on high speed, until stiff peaks form and it has completely cooled. Add the butter, a tablespoon at a time, whipping well after each addition. Mix in the vanilla until well blended.

Assembling the cake. You may moisten the cake with some milk. Use buttercream as filling and frosting. Pour the caramel sauce on top and decorate with some pralines.

8 comments:

 1. Onpa herkullisen näköinen kakku,nami:)

  ReplyDelete
 2. Tuosta voisi siivun (sentin tai parinkin...) ottaa tähän aamukahvin kaveriksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loput veinkin töihin aamukahveelle. Ei tollasia voi omaan jääkaappiin jättää!

   Delete
 3. Oi ja oi, mahtavan näköinen ja kuuloinen kakku.

  ReplyDelete
 4. Kakku kuin taideteos. Ihanan omalaatuinen.
  Sinulle on haaste blogissani!

  ReplyDelete

Tha :)