Tuesday, November 12, 2013

Chilimaistiaisia ensimmäiseltä kaudelta

Aloitin lajipuhtaiden chilien kasvatuksen vasta kesäkuussa, eli käytännössä aivan liian myöhään saadakseni kunnon sadon samana vuonna. Lisäksi harminani on itäikkuna, jolle ei riitä auringon valoa edellisenkään kaltaisena valoisana kesänä ihan tarpeeksi. 

Aji Norteno on melko suuri miedohko c. baccatum -lajin chili.

Jokin oranssi habanero. Oletettavasti hybridi.
Lajipuhdas chili tarkoittaa sellaista lajiketta, joka ei ole risteytynyt minkään muun lajikkeen kanssa.

Ruokakaupan chileistä ei ole mitään takuuta ja ne ovatkin usein hybridejä. Ja koska hybrideistä ei voi koskaan tietää mitä niistä tulee, chiliharrastus kannattaisi aloittaa puhtailla siemenillä. Alkuinnostus voi laantua helposti, kun lopputulos ei olekaan yhtään odotetunlainen.

Kuten moni muu, itsekin pistin keväällä itämään siemeniä ruokakaupan chilistä.  Lopulta itsekin parin kuukauden kasvattelun jälkeen päädyin hankkimaan kunnollisia siemeniä ja syksyn mittaan on saatu pieniä maistiaisia...
Raakoja Goat's Weed -podeja.
Goat's Weed on todella kaunis hopeanharmaan karvan peittämä C. annuum -lajin chili. Se on helppohoitoinen ja nopeakasvuinen. Ehdottomasti hyvä valinta yhdeksi ensimmäisistä chileistä.

GW:n podit ovat kypsymisen eri vaiheissa eri värisiä. Aluksi väri on vihreä, kuten melkein poikkeuksetta kaikkilla chileillä. Seuraavaksi väri vaihtuu pikkuhiljaa mustaksi. Tässä vaiheessa luulin ensimmäisellä kerralla, että chilini mätänevät, kun väri alkoi muuttua ruskeaksi. Luuloni oli tietysti väärä, sillä hyvin pian sävy olikin jo oranssi ja lopuksi punainen. Käytännössä vaiheet ovat siis vihreä, musta ja punainen.

Maku on hyvin pistävä, eikä oikeastaan kovin aromikas, minkä vuoksi se soveltuu parhaiten kuivattavaksi. Itse pujotin langan chilien varsien läpi ja laitoin kuivumaan. Kasvikuivain olisi ollut haulikolla kärpäsen ampumista...

Kokeilisin tätä tuoreena kyllä myös soijan seuraksi dippikastikkeeseen itämaisia ruokia maustamaan. Mausta tuli mieleen itämaisissa elintarvikekaupoissa myytävä bird's eye -chili, jota usein käytämme.

Kypsiä ja vielä raakoja Goat's Weed -chilejä.

Paprika 'gourmet'
Paprika 'gourmet' tuntui kypsyttelevän marjojaan iäisyyden. Kyseinen lajike taitaakin tarvita aika paljon aurinkoa. Söimmekin malttamattomina ensimmäisen setin raakana. Eipä sinänsä haitannut, syödäänhän paprikaa vihreänä. Jos olisin tiennyt kuinka hyvää kypsä paprika gourmet on, olisin kyllä malttanut odottaa.

Kypsänä paprikan maku on täysin tuleton, mutta makea ja herkullinen. Käyttäisin salateissa tai muuten kypsentämättömänä.

Kasvi vie satoonsa nähden kerrostalossa aika paljon tilaa, joten en lähtisi enää idättämään uutta satsia tähän asuntoon. Nyt kun säästin yhden yksilön, annan sen yrittää vielä ensi vuonna.

Pequante (C. baccatum) sopii vaikka täytettäväksi. Se on melko pieni ja tulisuus on samaa luokaa ensimmäisessä kuvassa näkyvän Aji Nortenon kanssa.

No comments:

Post a Comment

Tha :)