Lasagne - siinäpä mielikuvia herättävä sana. En tunne ketään, kuka ei pitäisi siitä, mutta tiedän monia mielipiteitä siitä, mitä sen pitäisi olla. Liian usein olen joutunut tyytymään kuivaan, tiiliskiven muotoiseen palaan, joka maistuu maustamattomalta jauhelihalta, kehnolta tomaattimurskalta ja päälle rouhaistulta mustapippurilta (ja ehkä parmesaanilta)...ei...EI! Seis! Ei missään nimessä! Ei mikään ruoka saa maistua pastajerkyltä, miksi siis lasagnekaan? Jostain
syystä joillekin ravintoloille on tärkeää saada annos näyttämään hyvältä
maun kustannuksella.
Lasagne ei ole malttamattoman ruoka. Toki siitä voi tehdä perus arkiversion, mutta jos mielii jotain vähän parempaa, kannattaa uhrata hieman aikaa. Resepti, jota tarjoan, ei ole se aikaa vievin ja monimutkaisin, mutta kotona helposti toteutettava. Kaiken perusta on hyvä bolognesekastike ja itse tehty pasta.
Lasagne 4:lle
Pasta:
100 g durumvehnäjauhoja
1 muna
ripaus suolaa
loraus oliiviljyä
tarvittaessa vettä
Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään muna, öljy ja suola. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi. Alusta taikinaa n. 10 min kimmoisaksi. Kaaviloi taikina pastakoneella ohueksi levyksi.
Bolognesekastike:
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
1 sellerin varsi
reilusti oliiviöljyä + voita kuullottamiseen
400 g (sika-)nautajauhelihaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 prk laadukasta tomaattimurskaa
1-2 rkl tomaattipyrettä
1,5 dl laadukasta lihalientä
1,5 dl hyvää punaviiniä
suolaa, mustapippuria, herbes de provence (tms.), valkopippuria yms.
Kuullota kasviksia rasvassa kunnes läpikuultavia. Lisää jauhelija ja kypsennä. Ripottele päälle jauhot, sekoita, kypsennä hetki ja kaada nesteet päälle. Mausta. Anna poreilla kansi raollaan vähintään 1 h, mielellään kauemmin.
Valkokastike:
40 g vehnäjauhoja
40 g voita
6 dl kuumaa maitoa
mustapippuria, muskottipähkinää
Kuumenna voi kattilassa poreilevaksi. Lisää jauhot ja vatkaa kypsentäen seosta hetken aikaa. Ota pois liedeltä ja lisää maito vähitellen koko ajan vatkaten. Seos ei saa jäädä klimppiseksi. Siirrä takaisin hellalle ja sekoittele, kunnes sakeaa. Mausta.
Kokoaminen:
voita
parmesaanijuustoa
Voitele vuoka. Lado ainekset kerroksittain: bolognesekastike, valkokastike, parmesaaniraastetta, lasagnelevy --> kolme kertaa pasta, neljä kertaa muut. Paista 190-asteessa, kunnes pinta kuplii.
Lasagnea, olkaa hyvä |
Lasagne ei ole malttamattoman ruoka. Toki siitä voi tehdä perus arkiversion, mutta jos mielii jotain vähän parempaa, kannattaa uhrata hieman aikaa. Resepti, jota tarjoan, ei ole se aikaa vievin ja monimutkaisin, mutta kotona helposti toteutettava. Kaiken perusta on hyvä bolognesekastike ja itse tehty pasta.
Perinteiseen lasagneen kannattaa kokeilla kidneypapuja jauhelihan lisäksi! |
Lasagne 4:lle
Pasta:
100 g durumvehnäjauhoja
1 muna
ripaus suolaa
loraus oliiviljyä
tarvittaessa vettä
Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään muna, öljy ja suola. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi. Alusta taikinaa n. 10 min kimmoisaksi. Kaaviloi taikina pastakoneella ohueksi levyksi.
Bolognesekastike:
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
1 sellerin varsi
reilusti oliiviöljyä + voita kuullottamiseen
400 g (sika-)nautajauhelihaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 prk laadukasta tomaattimurskaa
1-2 rkl tomaattipyrettä
1,5 dl laadukasta lihalientä
1,5 dl hyvää punaviiniä
suolaa, mustapippuria, herbes de provence (tms.), valkopippuria yms.
Kuullota kasviksia rasvassa kunnes läpikuultavia. Lisää jauhelija ja kypsennä. Ripottele päälle jauhot, sekoita, kypsennä hetki ja kaada nesteet päälle. Mausta. Anna poreilla kansi raollaan vähintään 1 h, mielellään kauemmin.
Valkokastike:
40 g vehnäjauhoja
40 g voita
6 dl kuumaa maitoa
mustapippuria, muskottipähkinää
Kuumenna voi kattilassa poreilevaksi. Lisää jauhot ja vatkaa kypsentäen seosta hetken aikaa. Ota pois liedeltä ja lisää maito vähitellen koko ajan vatkaten. Seos ei saa jäädä klimppiseksi. Siirrä takaisin hellalle ja sekoittele, kunnes sakeaa. Mausta.
Kokoaminen:
voita
parmesaanijuustoa
Voitele vuoka. Lado ainekset kerroksittain: bolognesekastike, valkokastike, parmesaaniraastetta, lasagnelevy --> kolme kertaa pasta, neljä kertaa muut. Paista 190-asteessa, kunnes pinta kuplii.
Ah, onpa herkullisen näköinen lasagne :) tuorepasta tuo siihen varmasti vielä oman bonuksensa!
ReplyDeleteNo kyllä mä väittäisin, että maistuu paremmalta!
DeleteTämäpäs onkin herkullisen näköistä, pitääkin testata! Sen jälkeen kun ensimmäisen kerran itse tein lasagnen, ei kyllä mitkään muut lasagnet ole enää maistuneet! :)
ReplyDeleteTämä menee kyllä seuraavaksi kokeiluun.
Täysin samaa mieltä. Lasagne on parasta itse tehtynä! :)
Delete