Keräsin viikonloppuna Peteneron (C. chinense) loppusadon talteen. Kasvi oli tämän kesän pahin kirvamagneetti, mutta sinnikkäänä tuotti kuitenkin ~100 g chiliä. Ensimmäiset maistiaiset sain heinäkuun lopulla ja nyt kasvi on leikattu tapiksi. Ensi vuonna, jos saan tuon talvetettua, voisi odottaa enemmän.
Peteneron maku on habaneromainen: hedelmäinen ja aromikas. Polte kertyy pikkuhiljaa nielussa, eikä ole pistävä. Hyvin miellyttävä, mutta ehkä jopa petollinen tottumattomalle. Sen vuoksi onkin oleellista, että chilin määrä suklaamassassa on juuri sopiva eikä liian hallitseva. 12-vuotiaat chileihin tottumattomat kummityttömme söivät keksit hyvällä ruokahalulla välillä heiluttaen kättä dramaattisesti suun edessä, kun kohdalle osui isompi chilinpala. 1 keskikokoinen (5 g) Petenero oli siis tarpeeksi, muttei liikaa!
Chili-suklaacookiet 12 kpl
100 g voita
100 g tummaa suklaata
2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 keskikokoinen Petenero-chili hienonnettuna (tai esim. habanero)
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
½-1 tl kanelia
½ tl soodaa
2,5 dl maitosuklaarouhetta
I harvested rest of my Petenero chilies last weekend. The flavor resembles habanero, so you could substitute Petenero with it. The heat builds up rather slow, and the mouthfeel is not "stingy" at all. Pairing Chili & Chocolate is an ancient flavor combination, and it still rocks!
Chili Chicolate Cookies 12 cookies
100 g butter
100 g dark chocolate
2 dl brown sugar
1 dl caster sugar
2 tsp vanilla sugar
2 eggs
1 medium Petenero chili, chopped (or eg. habanero)
2,5 dl plain flour
1 dl unsweetened cocoa powder
½-1 tsp cinnamon
½ tsp baking soda
2,5 dl milk chocolate chips
Chili-suklaacookiet Chili Chocolate Cookies |
Peteneron maku on habaneromainen: hedelmäinen ja aromikas. Polte kertyy pikkuhiljaa nielussa, eikä ole pistävä. Hyvin miellyttävä, mutta ehkä jopa petollinen tottumattomalle. Sen vuoksi onkin oleellista, että chilin määrä suklaamassassa on juuri sopiva eikä liian hallitseva. 12-vuotiaat chileihin tottumattomat kummityttömme söivät keksit hyvällä ruokahalulla välillä heiluttaen kättä dramaattisesti suun edessä, kun kohdalle osui isompi chilinpala. 1 keskikokoinen (5 g) Petenero oli siis tarpeeksi, muttei liikaa!
Petenero Chili (C. chinense) |
Chili-suklaacookiet 12 kpl
100 g voita
100 g tummaa suklaata
2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 keskikokoinen Petenero-chili hienonnettuna (tai esim. habanero)
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
½-1 tl kanelia
½ tl soodaa
2,5 dl maitosuklaarouhetta
- Sulata tumma suklaa ja voi kattilassa matalalla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Anna jäähtyä.
- Vatkaa sokerit, munat ja chili sekaisin. Kaada jäähtynyt suklaa sekaan ja sekoita kunnes seos on tasainen.
- Sihtaa toiseen kulhoon jauhot, kaakaojauhe, kaneli ja sooda.
- Kaada kuivat aineet suklaaseokseen ja vatkaa nopeasti, kunnes seos on tasainen. Kääntele sekaan suklaarouhe.
- Lusikoi massasta 12 palloa leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille ja paista uunissa 165 asteessa n. 15 minuuttia. Jätä keksien väliin 4-5 cm tilaa. Keksien on tarkoitus jäädä keskeltä pehmeäksi.
- Ota pellit uunista ja siirrä paperit jäähtymään ritilän päälle.
Chili-suklaacookiet & Petenero-chilejä Chili Chocolate Cookies & Petenero Chili |
I harvested rest of my Petenero chilies last weekend. The flavor resembles habanero, so you could substitute Petenero with it. The heat builds up rather slow, and the mouthfeel is not "stingy" at all. Pairing Chili & Chocolate is an ancient flavor combination, and it still rocks!
Chili Chicolate Cookies 12 cookies
100 g butter
100 g dark chocolate
2 dl brown sugar
1 dl caster sugar
2 tsp vanilla sugar
2 eggs
1 medium Petenero chili, chopped (or eg. habanero)
2,5 dl plain flour
1 dl unsweetened cocoa powder
½-1 tsp cinnamon
½ tsp baking soda
2,5 dl milk chocolate chips
- Melt the dark chocolate and butter in a saucepan on low heat, stirring occassionally. Allow to cool.
- Beat the sugars, eggs and chili together. Pour in the cooled chocolate and mix until combined.
- In another bowl, sift together the flours, cocoa, cinnamon and soda.
- Add the dry ingredients to the chocolate mixture and whisk quickly until the mixture is smooth. Fold in the milk chocolate chips.
- Scoop 12 balls of dough onto a parchment paper on an oven tray, leaving 4-5 cm space between each cookie. Bake in 165 degrees c oven for about 15 minutes. The cookies should be fairly soft.
- Remove from the oven and slide the paper to cool on a rack.
Vaikuttaa todella herkulliselta!
ReplyDeleteOvat kyllä! Oikein suussa sulavia.
DeleteToivottavasti talvehtiminen onnistuu. Itse ajattelin ensi vuonna kokeilla jos onnistuisi.
ReplyDeleteAina niistä osa talvehtii ok, mutta joku saattaa kupsahtaa, kun leikkaan aika rajusti alas. Sitten vaan uutta peliin!
Delete