Tuesday, September 23, 2014

Aroniahyytelö / Chokeberry Jelly

Porukoideni pihalla kasvaa "tonneittain" aroniaa. En ollut aiemmin maistanut sitä ja viime viikolla sain siihen taas mahdollisuuden. Marja näyttää ja tuntuu mehukkaalta, mutta suutuntuma ja maku olikin todella kuiva ja karvas, reaktiona Unbelievable Cotton Mouth! Isäni kommentti kuului jotenkin "Tarttis vähän sokeria?" - Ai vähän! Jo marjan englanninkielinen nimikin viittaa johonkin epäilyttävään.

Cotton Mouth - niin kuivaa!

No, en tästä kokemuksesta lannistunut, sillä tunnistin marjassa potentiaalia. Laitetaan vaan sokeria sekaan, niin kyllä siitä vielä hyvä lisäke saadaan vanhoille koville juustoille ja lihalle ja levite paahtoleivälle.

Aroniahyytelöä paahtoleivän päällä - Chokeberry Jelly on toast

No niinhän siinä kävi, että hyytelöstä tuli loistavan makuista! Vähän Boysenmarjamainen, mielestäni. Erikoinen aromi, muttei yhtään hullumpi. Aroniahyytelöä voisi maustaa vaikka joulupöytään sopivaksi neilikalla tai kanelilla.

Miksei tätä marjaa muuten hyödynnetä enemmän? Vai olenko vain itse myöhäisherännyt? Eikä tähän mitään muita marjoja tai hedelmiä välttämättä sekaan tarvita, sillä maistuu hyvältä näinkin.

Aroniahyytelö - Chokeberry Jelly

Täytynee varmaan tehdä tätä vielä vähän lisää...

Aroniahyytelö (n. 7 dl)
1 kg aronioita
2,5 dl vettä
350 g hillosokeria
loraus punaista balsamicoa
  1. Pese marjat. Siirrä marjat ja vesi kattilaan ja survo hieman. Keitä 10 minuuttia.
  2. Siivilöi mehu tiheän lävikön tai harson avulla toiseen kattilaan. Lisää sokeri ja etikka ja keitä 20-25 minuuttia, kunnes koostumus on ok (jos tippa lautaselle tiputettua hyytelöä hyytyy kylmässä). Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois.
  3. Jaa hyytelö pieniin (desinfioituihin) lasipurkkeihin ja siirrä jäähtyneenä kylmään.
Aroniahyytelö - Chokeberry Jelly

The gif of Jim Carrey at the top of this post was my way of explaining how fresh Chokeberry made me feel when I first tasted it. It's reeeaaally dry and bitter. But...once you add enough sugar the taste transforms into something quite tasty.

I made Jelly and it's really versatile: it goes with aged cheese, toast and meat, to mention a few!

Chokeberry Jelly (about 7 dl)
1 kg Chokeberries
2,5 dl water
350 g jam sugar
splash of red balsamic vinegar
  1. Wash berries. Transfer berries and water in a saucepan and squash them slightly. Boil for 10 minutes.
  2. Drain Chokeberry juice through a sieve or cheesecloth into another saucepan. Add sugar and vinegar and boil 20-25 minutes until the right consistency. (if a drop of juice on a plate sets once been in cold). Skim off all foam.
  3. Pour jelly in small (sterilized) glass jars and once cooled, transfer to cold.

Saturday, September 20, 2014

Ripsiäiset tuhoavat hitaasti mutta varmasti

Sellaista vuotta ei olekaan, että ulkokasvatuksessa välttyisi tuholaisilta. Vähintäänkin kirvat löytävät mehukkaiden solunesteiden äärelle hyvinkin pian. Kirvat ovat tuholaistorjunnassa "lasten leikkiä". Niistä pääsee melko helposti eroon, kun toimii nopeasti. Luomutorjuntakin toimii, sillä mieto mäntysuopavesikäsittely tehoaa hyvin, kunhan sen tosiaan tekee heti ja koko kasville.

Kokonaan oma lukunsa on punkkien ja ripsiäisten torjunta. Niitä perkuleita ei toivo näkevänsä! Muistan, kun sain ensimmäisen chilini työkaveriltani ja sen mukana (ilmeisesti) salamatkusti vihannespunkki. Vaikka kuinka upotin koko kasvin saippuaveteen, mullasta ilmestyi aina vipeltäjiä. Lopulta päädyin suihuttelemaan RAID:ia turhan läheltä. Lehdet paleltuivat ja koko kasvi näytti muutenkin huonovointiselta. Päädyin myöhemmin heittämään kasvin roskiin. Nykyään tiedän, että on muitakin tehokkaita [mutta luonnonmukaisia!] torjunta-aineita kuin RAID. Spruzit toimi ainakin kirvojen tuhoamiseen erittäin tehokkaasti ja tuoteselosteessa mainitaan teho jopa ripsiäisiä vastaan.

Ripsiäiset olivat löytäneet urbaaniin puutarhaani jo joitakin viikkoja sitten. Huomasin litteän mallisen mustan pitkulaisen vipeltäjän ensimmäisenä Locaton kukassa. Ajattelin, että antaa perkele olla, kun syksy saa ja kohta kuitenkin leikkaan kaiken matalaksi. Vaikka aikuista ripsiäistä ei näkisi, on niiden olemassaolo helppo havaita ja tunnistaa niiden jättämien ulosteiden ja tuhojen jäljiltä. Ripsiäisen toukat jättävät jälkeen mustia ulostepisteitä pitkin kasvin vartta ja lehtiä.

Ripsiäisen kakkaa karvaisen Goat's Weedin varressa.

Ripsiäiset imevät kasvin solunesteitä ja jättävät jälkeensä kuolevia lehtiä. Tuhot näkyvät viiveellä. Lehdet muuttuvat pikkuhiljaa laikukkaiksi ja harmaankirjaviksi. Lisäksi lehdissä näkyy mustia pisteitä.

Ripsiäisen tuhoja.

En lähtenyt taistelemaan ripsiäisiä vastaan tällä kertaa, sillä ongelman ilmaannuttua oli jo syksy. Enpä tiedä kannattaisiko häätämistä edes yrittää, sillä ripsiäinen munii kasvisolukon sisään ja tulee ainakin mäntysuovalle immuuniksi melko nopeasti. Toivo siis, että et tapaa näitä, jos kasvattelet mitään.

Wednesday, September 3, 2014

Kurpitsakeitto / Butternut Squash Soup

Tein tänään aivan taivaallista myskikurpitsakeittoa. Eihän tuo kummalliselta näytä, mutta maku yllättää.

Käytin liemenä sienilientä, joka sopii erinomaisesti yhteen myskikurpitsan hieman makean maun kanssa. Lämpöä keittoon tuo ripaus cayennepippuria ja täyteläisyyttä loraus kunnon kermaa. Ah ja voih. Ollappa vielä tuoretta leipää...

Kurpitsakeitto
Butternut Squash Soup

Kurpitsakeittoa kannattaa tarjota alkuruokana näin syksyllä. Voisin kuvitella pääruoaksi vaikkapa poroa, puikulaperunoita ja puolukoita.

2 annosta

½ myskikurpitsa
mustapippuria, suolaa
oliiviöljyä
valkoista balsamicoa
-------------
1 salottisipuli
oliiviöljyä kuullottamiseen
ripaus cayennepippuria
1 sieniliemikuutio
n. 6 dl vettä
tuoretta salviaa
½-1 dl kuohukermaa
sitruunamehua
  1. Kuori ja viipaloi puolikas myskikurpitsa. Laita viipaleet kulhoon ja lisää sekaan oliiviöljyä, valkoista balsamicoa, suolaa ja pippuria ja sekoita. Ota kurpitsan siemenet talteen ja ripottele niiden päälle suolaa. Siirrä kaikki uuniin. Paahda 180 asteessa kunnes kypsiä.
  2. Kuullota salottisipulisilppua oliiviöljyssä hetken aikaa ja lisää vesi ja sieniliemikuutio. Kun kuutio on liuennut, ota pois liedeltä ja lisää joukkoon paahdetut kurpitsaviipaleet ja salvia. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa lientä
  3. Lorauta sekaan kermaa ja sitruunamehua. Kuumenna. Tarkista maku ja tarjoile paahdettujen kurpitsansiemenien kanssa.


This would be a superb first course followed by reindeer, Puikula potatoes and lingonberries. Oh, yummy!

For 2 people

½ butternut squash
black pepper, salt
olive oil
white balsamic vinegar
---------------
1 shallot
olive oil for sauteeing
pinch on cayenne pepper
1 mushroom bouillon cube
about 6 dl water
fresh sage
½-1 dl double cream
lemon juice
  1. Peel and slice the squash. Save the seeds. Transfer in a bowl and add oil, vinegar, pepper and salt and mix well. Sprinkle some salt on top of the squash seeds. Put everything in the oven. Cook in 180 C degree until done.
  2. Sautee the chopped shallot in olive oil for a while. Add in water and bouillon cube. Once the bouillon has dissolved, take off heat and add squash and sage. Puree with a blender and if needed, add some water.
  3. Add some cream and lemon juice. Let come to a boil. Taste and serve with toasted squash seeds.