Monday, February 4, 2013

Runebergintorttu / Runeberg's Torte

Huomenna on Runebergin päivä ja viikonloppuna laskiainen. Pullia en ehdi pyöräyttämään tänä vuonna, mutta tortut sain valmiiksi äsken. Täytyy todeta, että tämä ohje on ehdottomasti paras testaamani. Käytin pähkinöinä vastajauhettuja kuorellisia manteleita ja uunissa paahdettuja hasselpähkinöitä. Kostutukseen valitsin amareton ja hilloksi keitin kasaan aiemmin tekemääni juoksevampaa mansikka-vadelmahilloa. Piparitkin pääsivät "hävikistä herkuksi".

Omaan makuuni Runebergin tortun pitää uunista otettaessa olla hiukan jopa kuiva ja kosteus saadaan sivelemällä sokeri-likööriliemi pintaan. Kuten kuvasta näkyy, en käyttänyt autenttisia muotteja, vaan muffinipeltiä. Ihan hyvin ajoi asiansa.

Runebergin torttu poikineen.
Runeberg's torte.
12 annosta

200 g voita
200 g (2 dl) sokeria
2 munaa
30 g (½ dl) pipareita jauhettuna
125 g (2 dl) korppujauhoja
50 g (1 dl) hasselpähkinöitä jauhettuna
60 g (1 dl) kuorellisia manteleita jauhettuna
125 g (2 dl) täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 dl vettä
1 rkl sokeria
2 rkl amarettoa (mantelilikööriä)

Koristelu:
1 dl vadelmahilloa
Sekoita keskenään:
1 dl tomusokeria + pari tippaa sitruunaa + 2-3 tl vettä

  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon yksitellen.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää massaan.
  3. Voitele ja korppujauhota muffinipelti. Annostele massa koloihin ja paista 180 asteessa 20 minuuttia.
  4. Kuumenna kostutusliemi niin, että sokeri liukenee. Älä keitä.
  5. Kumoa tortut hetken jäähdyttyään ritilän päälle.Voitele sokeriliemellä päältä ja sivuilta. Dippaa sen jälkeen jokainen vielä erikseen liemeen.
  6. Kun tortut ovat jäähtyneet koristele laittamalla keskelle keko hilloa ja pursottamalla sokeritahnaa hillon ympärille.

Herkullisia pähkinäleivoksia.
Delicious nut cakes.
Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) was a Finnish national poet. Naturally Runeberg's torte is named after him and it is a really traditional Finnish delicacy eatend once a year on february 5th.

Serves 12

200 g butter
200 g (2 dl) sugar
2 eggs
30 g (½ dl) ground gingerbread cookies
125 g (2 dl) breadcrumbs
50 g (1 dl) ground hazel nuts
60 g (1 dl) ground unblanched almonds
125 g (2 dl) whole wheat flour
1 tsp baking powder

For syrup:
1 dl water
1 tbsp sugar
2 tbsp amaretto (almond liqueur)

For decorating:
1 dl raspberry jam
Mix together:
1 dl powdered sugar + few drops of lemon juice + 2-3 tsp water
  1. Preheat oven to 180 C (355 F). Cream the soft butter and sugar. Add eggs one by one.
  2. In a separate bowl, mix together the dry ingredients and add into the butter mix.
  3. Butter a muffin tin and flour with breadcrumbs. Spoon batter into the muffin tin holes and bake for 20 minutes.
  4. Heat the syrup ingredients but don't let boil. Stir until the sugar has dissolved.
  5. Remove from the oven and let cool for a moment. Remove from molds by turning the tin upside down. Glaze with syrup and finally dip in the syrup one by one.
  6. Once cooled enough, decorate: drop dollops of jam on top and pipe sugar paste.

11 comments:

  1. mikähän kostutus olisi hyvä jos tahtoo alkoholittoman version? :)

    ReplyDelete
  2. Enpä ole testannut. Ehkä omena- tai vadelmamehu? :) Tai sitten (karvas)manteliaromia sokeriveteen.

    ReplyDelete
  3. Hauskaa Runebergin päivää! Noilla kelpaa herkutella :)

    ReplyDelete
  4. Hyvää Runebergin päivää :) nuo tortut jakavat niin mielipiteitä, itse teen niitä valmiiksi kosteita :). Kauniit torttukuvat, takuulla hyviä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, samoin! Olivat hyviä. Menivät parempiin suihin kahvitauolla. :)

      Delete
  5. Amaretto <3 ihania Runebergin torttuja!

    annemi / 52weeksofdeliciousness

    ReplyDelete
  6. Meillä jäi tänä vuonna tekemättä, mutta ehkä sitten ensi vuonna :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multa jää laskiaispullat luultavasti tekemättä. Ei kaikkea aina ehdi. :)

      Delete
  7. Resepti kuulosta todella herkulta - muoto tosin tuo paremminkin mieleen Johan Ludvigin vaimon tortun :D

    ReplyDelete

Tha :)