Tuesday, October 7, 2014

Mango-ananas-Fataliikastike / Mango Pineapple Fatalii Hot Sauce

Chilikausi alkaa tältä erää olla taputeltu ja on aika nauttia sadon tuotoksista. Olen natustellut eri lajikkeita pitkin kesää, mutta suurimmat määrät kypsyvät vasta näin syksyllä. Pienet määrät voi käyttää samoin tein, mutta suuremmat määrät kannattaa säilöä.

Mango-ananas-Fataliikastike
Mango Pineapple Fatalii Hot Sauce

Mietiskelin hetken mitä voisin tehdä raikkaan hedelmäisistä Fatalii-chileistä. Niissä on häivähdys sitruunaa ja polte on voimakas. Täydellistä hedelmäiseen chilikastikkeeseen! Fataliit voisi korvata myös esim. oranssilla habanerolla. Siitä tulisi varmasti ihan yhtä hyvää.

Jotta kastike säilyisi mahdollisimman pitkään, purkit pitää puhdistaa huolellisesti. Kastikkeen keittely lisää myös käyttöikää (ja ehkäisee botulismia). Meillä erilaiset chilikastikkeet ovat säilyneet hyvänä jopa kuukausia.

Hedelmäistä poltetta!
Fruity Hotness!

Kannattaa kokeille rohkeasti erilaisia hassultakin kuulostavia yhdistelmiä. Syötiin juustoja viime perjantaina ja tämä kastike sopi tosi hyvin Brien päälle!

Mango-ananas-Fataliikastike
2 keskikokoista mangoa
½ ananas
1,5 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
ripaus sormisuolaa
7 Fatalii-chiliä
1 sitruunan mehu
  1. Soseuta tehosekoittimella kaikki muut ainekset paitsi sitruunanmehu ja kaada kattilaan.
  2. Keittele hiljalleen 10 minuuttia ja lisää loppuvaiheessa sitruuna.
  3. Purkita puhtaisiin lasiastioihin ja siirrä jäähtyneenä jääkaappiin.
Väri on kyllä aika mahtava.
The color is so beautiful.

I harvested some Fatalii chilies and decided to make some Hot Goodness. Doesn't lemony Fatalii in freshly made fruity Hot Sauce sound good? Well, it is! I even tried it with Brie and it was surprisingly and oddly tasty! I think I'll have to try this with ice cream, too.

Mango Pineapple Fatalii Hot Sauce
2 medium sized mangos
½ pineapple
1,5 dl honey & apple cider vineger
1 tbsp honey
pinch of cosher salt
7 Fatalii chiles
juice of 1 lemon
  1. Puree all the other ingredients except the lemon juice in a blender and pour into a saucepan.
  2. Let simmer for 10 minutes and add the lemon juice at the end.
  3. Pour into clean glass containers. Once cooled, transfer into a fridge.

9 comments:

  1. Kuulostaa herkulliselta! pari vuotta sitten ostin suuren kasan (kokonaisen kilon;D) Habanero-chilejä ja tein niistä kastiketta persikoilla.Oli kyllä niin hottia mutta hedelmät kivasti maustavat chiliset kastikkeet:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, hedelmät ja jotkut kasvikset on hyviä hotsooseissa!

      Delete
  2. Tosi kauniin väristä ja hyvät ainekset muutenkin!:)

    Luin tämän postauksesi jo eilen ja katsoin tuon botulismi-linkinkin. Ennenkin kyllä olen ollut siitä tietoinen, mutta jotenkin tuo muistin virkistäminen sai aikaan sen, että nyt vainoharhaisesti mietin, onko kaikki säilykkeet tullut varmasti tehtyä tarpeeksi hygieenisesti ja uskaltaako niitä syödä.;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei kannata varmaan ihan vainoharhaiseksi ryhtyä! :D

      Delete
    2. Jos asioita oikein alkaa miettimään, niin eihän täällä sitten enää voisi varmaan syödä yhtään mitään.:D Todella vähän noita botulismi-tapauksia Suomessa on ollut. Ja kuitenkin meitä säilöjiä varmasti on joka lähtöön. Toisilla hygienia pelaa paremmin kuin toisilla, ja silti hengissä ollaan.:)

      Delete
  3. Unusual but very tasty idea!

    Looking forward to reading more of your recipes.

    Helenxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you very much. It makes me happy to know not only Finnish people read my blog.

      Delete
  4. This is an excellent recipe. I just made a batch, and I can't stop eating it. Thank you for sharing!

    ReplyDelete

Tha :)