Tuesday, June 9, 2015

Ristiäis- & hääkakku / Christening & Wedding Cake

Viime sunnuntaina juhlittiin D:n ristiäisiä ja hänen vanhempiensa vihkivalojen uusimista. Sain kunnian tehdä kakun, joka kävisi sekä ristiäiskakuksi että hääkakuksi.

Päädyin aika pian valkoiseen kakkuun, jossa olisi sisäpiirijuttuna siili.

Ristiäis & hääkakku
Christening & Wedding Cake

Hääkakkuosioon tuli päälle simppelisti ruusu...

Hääkakun ruusu
Rose on a Wedding Cake

...ja kakun alareunassa olevasta sangosta tippuu confettia...

Sangollinen confettia
Bucket full of confetti

...joka sitoo hääkakun sen alapuolella olevaan ristiäiskakkuun, jonka päällä istuu siili.

Sokerimassasta muotoiltu siili
Hedgehog made out of sugar paste

Kakkujen tekemiseen menee yllättävän paljon aikaa, kun ei ole "tatsia" harjoituksen puutteesta. Hauskaa puhaa silti, jos vaan on reilusti aikaa. Täytyy hankkia vielä sellainen silotin, jolla sokerimassan pinnan saisi aivan sileäksi.



Kokonaisuus koostuu 2 x 24 cm + 1 x 18 cm porkkanakakuista. Ohjeen reseptistä riittäisi kolmeen 24 cm:n kokoiseen kakkuun.

Porkkanakakku (3 kpl)
750 g siivilöityjä vehnäjauhoja
6 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
pari hyppysellistä suolaa
375 g siivilöityä mantelijauhetta
3 tl kanelia
900 g kuorittuja ja hienoksi raastettuja ja talouspaperilla kuivattuja porkkanoita
750 g fariinisokeria
9 huoneenlämpöistä munaa
3 luomu appelsiinin kuorta hienoksi raastettuna
375 g jäähdytettyä voisulaa
  • Siivilöi jauhot, leivinjauhe, sooda, suola, mantelijauhe ja kaneli yhteen. Vatkaa munat ja fariinisokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja voi. Sekoita varovaisesti joukkoon jauhoseos.
  • Kaada massa kolmeen voideltuun ja vehnäjauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 180-asteisiessa uunissa vajaa tunti.Kääri jäähtyneet pohjat tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin vuorokaudeksi.
Täyte
600 g maustamatonta philadelphia tuorejuustoa
50 g tomusokeria
6 dl vispikermaa
  • Hiero sokeri tuorejuustoon. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja vatkaa tuorejuusto sekaan.
Sveitsiläinen marenkivoikreemi (kosteuseriste sokerimassan alle)
150 g valkuaisia
300 g sokeria
450 g huoneenlämpöistä voita kuutioituna
  • Vatkaa valuaisia vesihauteessa ja lisää sokeri vähitellen. Vatkaa, kunnes sokeri on sulanut (vaahto on tällöin n. 60-asteista).
  • Siirrä seos monitoimikoneeseen ja vatkaa kunnes massa on huoneenlämpöistä. Kun massa on kiiltävää ja huoneenlämpöistä, vaihda koneeseen lapavatkain ja ala lisäämään pehmeitä voipaloja yksi kerrallaan. Jatka vatkaamista hiljaisella teholla ja jatka kunnes kaikki voipalat on lisätty massaan. Jatka vatkaamista keskiteholla, kunnes marenki on tasaista ja pehmeää.
  • Pakasta ylimääräinen kreemi.
Täytä kakku ja siirrä jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi. Levitä pintaan ohuelti kreemiä ja kauli päälle sokerimassa. Minulla meni näihin kakkuihin vain vajaat 700 g massaa, mutta kannattaa varata enemmän.

Siili
Hedgehog

This recipe will make 3 x 24 cm cakes (I made 2 x 24 cm + 1 x 18 cm cakes).

For the Carrot Cakes
750 g sifted flour
6 tsp baking powder
1,5 tsp baking soda
couple pinches of salt
375 g sifted almond meal
3 tsp cinnamon
900 g peeled and finely grated carrots dried in paper towel
750 g brown sugar
9 eggs, room temperature
zest of 3 organic oranges
375 g melted butter, cooled
  • Sift the flour, baking powder, baking soda, salt, almond meal and cinnamon together. Beat the eggs and brown sugar until pale and fluffy. Stir in the grated carrots and butter. Stir the flour gently in the flour mixture.
  • Pour the batter into three greased and floured cake tins and bake in oven at 180 degrees celcius for about an hour. Wrap cooled cakes in cling film and refrigerate for a day.
For the filling
600 g unflavoured philadelphia cream cheese
50 g icing sugar
6 dl double cream
  • Rub the sugar into the cream cheese. Whip the cream until soft peaks form. Beat the whipped cream and cream cheese together.
For the Swiss meringue buttercream (moisture insulation under the sugar paste)
150 g egg whites
300 g caster sugar
450 g butter, room temperature, cubed
  • Whisk the egg whites over a hot water bath and add sugar gradually. Whisk until the sugar has melted (foam is then approx. 60 degrees C).
  • Transfer the mixture to a food processor and beat until the mixture is at room temperature. When the mixture is shiny and at room temperature and start adding butter cubes. Beat at at low speed and continue until all butter cubes have been added into the mixture. Continue beating at medium speed, until the meringue is smooth and soft.
  • Freeze the extra buttercream.
Fill the cake and put in the refrigerator at least for a few hours. Apply a thin layer of buttercream all over the cake. Roll out the sugar paste and cover the cake with it. I used almost 700 g of sugar paste for the 3 cakes, but you may want to use more.

2 comments:

  1. Tosi hienot kakut,ihailin noita jo aikaisemmin,olisko se ollut Instassa;D

    ReplyDelete

Tha :)