Friday, March 29, 2013

Mämmi (Finnish Easter Pudding)

Tein eka kertaa itse mämmiä. Tästä tuli niin hyvää, että ihan yllätyin. Odotin jotain ruispuurontapaista ei-makeaa mössöä, mutta oli kiva olla väärässä! Koska itse tehtyyn mämmiin ei tule tuhottomasti sokeria, voidaan puhua jopa superfoodista. Toisaalta nauttimisvaiheessa lisätty sokeria ja kuohukerma vähän ehkä kumoaa superit vaikutukset...

Resepti löytyi Kotilieden sivuilta ja on puolitettu ohje kirjasta Isoäidin keittiössä. Makuja ja muistoja. Muokkasin reseptiin omia pikku lisäyksiä.

Rakkauvella veivattua mämmiä sokerin ja kerman kera.
Mämmi is usually served with sugar and heavy cream.
Mämmi
2 l vettä
n. 875 g ruisjauhoja
200 g mämmimaltaita
½ dl siirappia
vajaa ½ tl suolaa
1-1,5 tl jauhettua pomeranssinkuorta
  1. Kuumenna vesi isossa kattilassa 60 asteeseen. Lisää 500 g ruisjauhoja ja maltaat ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella. Laista kansi päälle ja anna imeltyä lämpimässä paikassa 1 h.
  2. Lisää loput jauhot 1-2 dl kerrallaan tunnin välein. Sekoita aina tasaiseksi. Kun kaikki jauhot on lisätty ja viimeinen imellytys tehty, keitä seosta koko ajan sekoittaen pohjia myöten 15-20 minuuttia.
  3. Mausta suolalla, pomeranssinkuorella ja siirapilla ja anna olla vähintään yön yli. (Itse pidin seosta huoneenlämmössä lähes vuorokauden.)
  4. Huuhdo uunivuoat kylmällä vedellä ja täytä 2/3, jotta mämmi ei kuohu yli. Paista miedossa, n. 150-asteisessa uunissa 2 h.
Ulkonäkö voi pettää...
Looks suspicious, but tastes good.
Mämmi is a dessert eaten in Finland during Easter time. Its appearance may shock you, but trust me, it's tasty. ;) This dessert is very easy to make and it only takes a little patience. After it's done, the taste gets even better with time. Traditionally Mämmi is served with caster sugar and heavy cream but you could try e.g. vanilla sauce or vanilla ice cream, as well.

Mämmi
2 l water
about 880 g rye flour
200 g rye malt
½ dl molasses
shy ½ tsp salt
1-1,5 tsp ground bitter orange peel
  1. Heat the water in a large saucepan until it reaches 60 degrees C (140 F). Add 500 g of rye flour and the malts and mix with an electric mixer until smooth. Put the lid on and let sweeten in a warm place for 1 h.
  2. Add the rest of the flour 1-2 dl at a time in every 1 h. Mix everytime. When all the flour is added and the last sweetening is done, boil the mix constantly stirring for 15-20 minutes.
  3. Season with salt, bitter orange peel and molasses and let rest for at least over night. (I let it be for almost a full day)
  4. Rinse oven dishes with cold water and fill 2/3 of the volume of the dish, so the Mämmi won't foam over. Bake in low heat, about 150 degrees C (300 F) for 2 h.

12 comments:

  1. Ihana herkku! Nyt tuli inspiraatio mämmin tekoon. Täytyykin kaivella keittiön kaapit josko löytyisi tarvittavat ainekset..

    ReplyDelete
  2. Ens pääsiäisenä on kyl pakko tehdä ite mämmi. En oo ikinä tehny ite mämmiä ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. En minäkään aiemmin. Helppoa ja herkullista. :)

      Delete
  3. Tekisi mieli kokeilla, meillä vaan 5:stä kahdelle kelpaa mämmi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekin on jo enemmän kuin yhdelle. Saan syödä mämmini keskenäni. :)

      Delete
  4. No onpas mielenkiintoista! Saisipa joskus itsekin aikaiseksi kokeilla itse mämmin paistoa! Nam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varmaan se tekemisen kesto on mullakin estänyt tekemisen tähän asti.

      Delete
  5. Ai se mämmin teko käy noin. Esi-isät ne on osanneet ottaa kaiken ruisjauhoista irti.

    ReplyDelete
  6. Mämmi on vaan niin hyvää! :) Mietiskelin, että ostain näin pääsiäisen jälkeen pakasteeseen muutaman mämmirasian loppu vuotta varten, jos sattuis vaikka joskus yhtäkkiä tulla halu syödä mämmiä. Mutta nytpä ei tämän reseptin ansiosta tarvitsekaan, koska voinkin valmistaa sitä koska tahansa itse :)

    ReplyDelete
  7. Mämmi

    Ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Lautaselle lisätään halutessa sirotesokria. Näin sokeri pysyy hallinnassa. Kun ohessa tarjotaan makeita lisukkeita niin sirotesokeriakaan ei välttämättä tarvi lisätä.

    2 l vettä, varmista "silmämääräisesti" veden määrä
    n. 875 g ruisjauhoja
    200 g mämmimaltaita
    vajaa ½ tl suolaa
    1-1,5 tl jauhettua pomeranssinkuorta

    Näin valmistuu aito imelletty mämmi nykyaikaisesti sähkölieden uunissa:

    1. Kuumenna vesi isossa kattilassa noin 65-70 asteeseen. Sekoita ruisjauhot ja maltaat ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella.
    2. Laita kansi päälle ja anna imeltyä lämpimässä 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voi seurata imeltymistä.
    3. Kuumenna mämmiseos liedellä varovasti, mutta tehokkaasti koko ajan sekoittaen pohjia myöten, niin että mämmiseos alkaa kuplimaan. Kun mämmiseos on hetken kuplinut, siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia. Lisää suola ja mausteet kuumentamisen aikana.

    Tässä vaiheessa mämmiseoksen voi jättää seisomaan yön yli tai sen voi paistaa heti.

    4. Huuhdo uunivuoat kylmällä vedellä ja laita mämmiseos mämmin arvolle sopiviin lasi- tai posliinivuokiin. Paista aluksi hetki 150-170 asteisessa uunissa. Alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Paistamisen aikana pintaa voi valella vedellä kuortumisen estämiseksi, tarpeen mukaan noin 3 kertaa.
    Paista mämmiseosta noin 3-4 tuntia.


    Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää. Mämmivuoat saattavat tyhjentyä salaperäisesti seisomisen aikana ja yllätysten välttämiseksi onkin suositeltavaa valmistaa mämmiä samalla kerralla useampi vuo'allinen.

    Ohjetta soveltamalla on helppo valmistaa perunamämmi. Noin 1,5 kg perunoita soseutetaan notkeaksi soseeksi kuumaan veteen. Jäähdytetään noin 70 asteiseksi ja lisätään ennen imeltämistä seokseen. Imeltämisen jälkeen seoksen sakeutta voi "trimmata" vedellä.

    ReplyDelete

Tha :)