Tuesday, July 23, 2013

Avokadon idätystesti ja liikuttava havainto

Avokadon itämisprosessi ennen taimen istutusta voi kestää useamman kuukauden. Kun taimi on ruukutettu, voi hyvällä hoidolla ja tuurilla saada satoa n. 5-13 vuoden päästä! En tunne ketään, kuka olisi kasvattanut avokadopuun siemenestä ja saanut siitä hedelmää. Itse lähden tähän projektiin puhtaasta mielenkiinnosta puuta kohtaan.

Avokadon siemen itämässä. 1. päivä.

Idätystapoja on monia ja itse valitsin vesilasimenetelmän, jossa siemen on jatkuvasti osittain vedessä. Siemen pitää puhdistaa kauttaaltaan hedelmänlihasta, ettei sen pinnalla ala elämään mitään. Vesi tulee vaihtaa 1-2 päivän välein ja idätyskippo on hyvä pitää esim. aurinkoisella ikkunalla. Itse idättelen siemeniä kasvilampulla, joka saattaa hidastaa prosessia. 

Avokadon siemen itämässä. 1. päivä.

Se testi

Laitoin alulle kaksi hieman erilaista idätystä. Avokadon siemenen kapeasta kärjestä, joka on lasissa ylöspäivä, nousee taimi ja paksummasta veden alaisesta päästä puskee juuri (toivottavasti). Laitoin toisen siemenen hammastikkujen varaan sellaisenaan ja toisesta siemenestä leikkasin pari milliä sekä ylä- että alapäästä. Jos kummatkin siemenet itävät, nähdään oliko leikkaamisella mitään merkitystä. Ei tästä vielä mitään totuutta saada, mutta mielenkiintoista silti.

Se liikuttava havainto

Havaitsin Jalapenosta ottamassani pistokkaassa jokunen viikko sitten kukkanupun, enkä halunnut nyppäistä sitä heti pois. Sehän alkoikin kukkimaan, vaikka eihän tuohon mitään hedelmää edes mahdu! Liikuttava yritys, mutta heti kuvan nappaamisen jälkeen leikkasin kukan pois, jottei se vie turhaan energiaa muulta kasvulta. Taitaa mennä ensi kesään, että tästä kasvista voidaan toivoa satoa.

Jalapeno-pistokas kukkii.

6 comments:

 1. Hauska yhteensattuma: juuri tänään ystäväni kysyi olenko harkinnut avokadon kasvatusta ja kertoi kuinka työkaveri oli onnistuneesti saanut kasvatuksestaa jopa tuloksena ihka oikeita avokadoja! itsehän heti epäilin että ei moiset kasvatukset voi Suomessa toimia :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa mielenkiintoista! Voisitko kysyä minkä ikäisenä hänen puunsa alkoi tuottamaan satoa? :)

   Delete
 2. Arvaas miten kävi, sehän olikin ihan kalajuttu koko avokadopuu ja sen sato :D kaveri oli ymmärtänyt väärin, puu kasvaa tuuheana mutta ei ole vielä hedelmiä tullut. Pahoittelut väärästä infosta, puskaradio ja sitä rataa ;)

  ReplyDelete

Tha :)