Thursday, December 13, 2012

Ahvenanmaan kotivehnäleipä (3/71) Åland Wheat Bread

Postaus liittyy Leivän juurilla -haasteeseen, jossa käyn läpi kaikki kirjan reseptit.

Pääsin testaamaan uunini tehoja, sillä leivät paistetaan 275°:ssa! Pizzatkin olen paistanut aina max 250°:ssa. Leivät paistuivat melko äkkiä: aikaa taisi kulua 8 minuuttia ohjeen 12-15 minuutin sijaan. Reikä keskellä leipää kuulemma lyhentää paistoaikaa. "Reikä", joka oli muurautunut umpeen jo ennen paistoa.

Kirjan mukaan leivän nimi juontaa juurensa aikaan, jolloin jauhot jauhettiin kotona.

Leivän leipominen on palkitsevaa monella tapaa.
Baking bread is a rewarding in many ways.
Leipä on melko tuhti, sillä lähes puolet jauhoista on grahamjauhoja. Maku on täyteläinen ja tulee muun muassa voista. Leipä onkin ehkä parhaimmillaan sellaisenaan tai voilla sipaistuna. Kuvittelisin, että lohikeitto saisi tästä hyvän seuralaisen.

Sileä pinta, ei repeilyä!
Smooth surface, no blowing up!
Leivän pitää antaa nousta pistelyn jälkeen vähintään 30 minuuttia. Tällä luultavasti estetään leivän repeily uunissa kohotessa.

Tuhti sisus.
The hefty inside.
This post is about the bread challenge where i go through all the recipes in a bread cookbook.

I got to test my oven with this recipe: the breads were baked in a 275 C (525 F) degree oven! The breads baked quite quickly, it took only about 8 minutes even though the recipe said 12 to 15 minutes. The hole in the middle shortens the baking time. "Hole" which was closed up before they were even put in the oven.

Almost half of the flour is graham flour, so the bread is pretty hefty. The flavor is full-flavoured and partly due to the use of butter in the dough. The bread is perhaps best as is or with a little coat of butter. I'd imagine a salmon soup would be a good match for this.


2 comments:

  1. Voi leipä!
    Tuoksun voi melkein tuntea näytön läpi..
    Mun pitäis kans jaksaa tehdä itse leipää, kun ei se kuitenkaan niin vaikeaa ole ja ihan niinkuin kirjoitit, palkitsee kyllä tekijänsä..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arkena sitä vaan taitaa olla usein niin väsynyt. ;) Hyvän leivän tekeminen saa iloiselle mielelle.

      Delete

Tha :)