Netistä taitaa löytyä enimmäkseen sellaisia mallasleipäreseptejä, joissa on käytetty kaljamallasta. Rouhemainen mallas on tarkoitettu kotikaljan ja leivän tekoon. Tämä mallasleipä tehdään mallasuutteeseen, joka on paksua siirappimaista tahnaa ja lähinnä kai tarkoitettu kotikaljan tekoon.
Yhdestä 50 g:n palasta hiivaa tulee neljä limppua. Jauhoina leipiin on käytetty ruisjauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja. Jälkimmäistä oli todella vaikea löytää mistään kaupasta. Ilmeisesti täysjyvävehnäjauhot eivät ole ainakaan vielä kovin yleisesti käytössä.
En pidä rusinoista, en yhtään. Resepti kuitenkin vaati niitä, joten lisäsin näitä ruskeita kökkäreitä kiltistä määrätyn määrän. Taikinaan ei tullut yhtään siirappia, vaan leipien makeus tulee pintaan sivellystä kahvi-sokerisiirapista. Joulupöydän kalan kaveri!
Mallasleipä, joka ei ole liian makea. Malt Bread, not-too-sweet. |
Malt Bread is a traditional Finnish Christmas bread that is usually made really sweet. This recipe was a bit different as it didn't call for any molasses. The slight sweetness was made with coffee sugar syrup which was spread on surface of the bread before baking.
I'm pretty sure this will taste really good with gravlax (salt-cured raw salmon) and other fish dishes today.
Herkullisen näköinen limppu! Itselläkin oli tarkoitus leipoa jouluksi äidin reseptillä piimälimppua, mutta tekemättä jäi... jospa ensi jouluksi. =)
ReplyDeleteMukavaa loppuvuotta!
Kiitos samoin!
DeleteMielenkiintoinen tuo kahvi-sokerisiirappi, en ole aikaisemmin kuullutkaan.
ReplyDeleteIhan vain keitellään saman verran (tilavuudeltaan) kahvia ja sokeria, kunnes on vähän paksuuntunut. ;)
Delete