Friday, August 24, 2012

Helpot sämpylät / Easy Bread Rolls

Jääkaapissa oli hiiva vanhentumassa, joten tein tällaisia mutkattomia sämpylöitä. Pintaa ei tarvitsisi välttämättä voidella, mutta halusin ripotella pintaan juustoraastetta ja siemeniä ja pysynevät paremmin sämpylän pinnassa näin.

Resepti on mukaelma kirjan Leivän juurilla reseptistä leikatut leipäset. Yksi muutoksista oli osan vehnäjauhoista korvaaminen durumvehnäjauhoilla, joka antaa sämpylälle makua ja rakennetta.
Easy Bread Rolls with cheddar and seeds
25 g sulaa voita
5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
n. 3 dl durumvehnäjauhoja
1 tl suolaa
(1 muna, cheddaria, siemensekoitusta)
  1. Sekoita vesi ja voi keskenään.
  2. Kaada osa nesteestä kulhoon ja liuota siihen hiiva. Lisää loput nesteestä, suola ja jauhot.
  3. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota leivinliinan alla vedottomassa paikassa n. 1 h.
  4. Taputtele taikina levyksi pöydälle (n. 2 cm) ja leikkaa taikinasta paloja veitsellä.
  5. Halutessasi voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle esim. pitkään kypsytettyä cheddaria tai siemensekoitusta. 
  6. Paista 250-asteisessa uunissa keskiosassa 7-10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.
Easy Bread Rolls with cheddar and seeds
I had a package of fresh yeast about to expire, so I made these super easy rolls. The surface of the rolls does not necessarily have to be spread with egg.

25 g butter, melted
5 dl hand hot water
25 g fresh yeast
about 8 dl plain flour
about 3 dl durum flour
1 tsp salt
(1 egg, aged cheddar, seed mix)
  1. Mix thge water and butter together.
  2. Pour some of the water in a bowl and dissolve the yeast in it. Add the rest of the liquid, salt and flours.
  3. Knead until smooth and elastic. Let rise in warm draftless place for about 1 h.
  4. Pat the dough into a square (about inch thick) and cut pieces with a knife.
  5. If desired, spread the rolls with egg and sprinkle e.g. cheddar or seed mix on top. 
  6. Bake in a 480 F degree oven on the middle rack for 7-10 minutes. Let cool on a wire rack.

4 comments:

  1. Kivan näköiset nuo kurpitsansiemenet sämpylän pinnalla. Tällaisia olisi hyvä syödä vaikka töissä luonaalla keiton kaverina. Pitääkin kokeilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pienillä asioilla saa piristystä ruokaan. :)

      Delete
  2. Nam nää näyttää herkuilta! Huomenna olisi tarkoitus leipoa sämpylöitä :-)

    ReplyDelete

Tha :)